از آنجایی که یکی از مهمترین حقوق زنان بعد از جاری شدن خطبه عقد مهریه است و قوانین مربوط به این قانون دارای پیچیدگیهای بسیار زیادی میباشد. نه تنها در صورت طلاق به درخواست زوج بلکه مهریه بعد از فوت شوهر نیز باید پرداخت گردد. در این مقاله سعی داریم به این مسئله و همچنین قوانین مربوط به طریقه گرفتن مهریه بعد فوت شوهر اشاره داشته باشیم. پس اگر به دانستن قوانین مربوط به چنین قوانینی علاقهمند هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
حقوق زن بعد از فوت شوهر چگونه است؟
ممکن این تصور برایتان ایجاد شده باشد که حقوق زن بعد از مرگ همسر از بین رفته و دیگر قابل مطالبه نیست. اما جالب است بدانید که زن به محض جاری شدن خطبه عقد مالک تمامی حقوق مربوطه میباشد که حتی بعد از فوت شوهر نیز میتواند آن موارد را مطالبه کنید. این حقوق میتواند شامل سهمالارث، نفقه و حتی مهریه باشد. اگر از یک وکیل پایه یک دادگستری در رابطه با طریقه مطالبه این حقوق سوال کنید قطعا به شما میگوید که این اموال از طریق ارثیه به جا مانده از مرحوم باید پرداخت گردد.
به عنوان مثال زن موظف است بعد از فوت شوهر به مدت چهار ماه و ده روز از ازدواج مجدد خودداری کند. در طول این مدت زن اگر دچار مشکلات مالی گردد میتواند مقداری از ارثیه به جا مانده از شوهر را تحت عنوان نفقه برداشت کند. این یکی از مواردی است که حقوق زن بعد از فوت شوهر را تعیین میکند. مورد دیگری که میتوان به آن اشاره کرد مهریه است که باید حتی بعد از فوت شوهر تمام و کمال به زن پرداخت شود. برای اطلاع کافی از شرایطی که زن میتواند نسبت به دریافت مهریه خود اقدام کند میتوانید با وکیل خانواده مشورت کنید. تنها در صورتی که خود زن از مهریه خودش بگذرد نیازی به پرداخت مهریه نیست.
شرایط مطالبه به چه صورت است؟
در صورتی که شوهر فوت کند کلیه حقوق اشاره شده علیالخصوص مهریه قابل مطالبه خواهد بود. مهریه از جمله حقوقی است که زن بعد از جاری شدن خطبه عقد صاحب آن خواهد بود. مرد متعهد میگردد که تمامی اموالی را که به عنوان مهریه تعیین کرده است به زن پرداخت کند حتی بعد از مرگ مرد هم این دین به گردن او خواهد بود. اما اجرای این قانون یک سری شرایط مهم دارد. در صورت هرگونه کلاهبرداری توسط مرد برای پرداخت مهریه زن میتواند برای پیگیری مراحل به وکیل کلاهبرداری مراجعه کند.
به عنوان مثال مورد اول این است که اگر دختر باکره باشد و شوهرش پیش از رابطه زناشویی با او فوت کند نصف مهریه به دختر تعلق میگیرد.
همچنین در صورتی که زن فوت کند ورثه او میتوانند پیگیر حق مهریه او باشند.
رویه حاکم بر اداره سرپرستی ؟
چنانچه کودکی زیر 18 سال باشد و یا مجنون دارای اموال باشد اداره سرپرستی بر آن نظارت میکند تا زمانی که زمانی که زنده است و رفع حجر نگرفته است دایره حجر موظف است به اموال او نظارت کند. علت این موضوع این است که اموال او حیف و میل نشود و حقوق شخص مورد نظر تضییع نگردد.
البته در چنین شرایطی در صورت طلاق به درخواست زوجه شرایط ممکن است کمی متفاوت باشد.
متقاضی مورد نظر باید ابتدا اصل و کپی شناسنامه مرحوم و همچنین اصل و کپی شناسنامه صغار را به همراه درخواست کتبی به دایره سرپرستی ارائه کند. پس از آنکه مدارک ذکر شده برابر اصل شدند رئیس دایره سرپرستی دستور ارجاع به یکی از شعب دادیاری را میدهد. دادیار نیز با توجه به پرونده دستور ارسال فرم اظهار نامه را به شعبه کلانتری محل مورد نظر میدهد. این کار جهت بررسی و صورت برداری از اموال مرحوم و همچنین بررسی صلاحیت جد پدری و قیومیت صورت میگیرد.
پس از تشخیص هویت و بررسی سوابق کیفری، در صورتی که متقاضی صلاحیت لازم را داشته باشد به عنوان قیم صغیر به دادگاه حقوقی به عنوان قیمومت معرفی خواهد شد.
بعد از اینکه شخص مورد نظر ارثیه خود را دریافت کرد و ارثیه مورد نظر را با چند نفر دیگر شریک بود میتواند از طریق فروش مال مشاع اقدام به دریافت ارثیه خود به صورت جداگانه کند.
میزان مهریه در صورت باکره بودن زن به چه صورت است ؟
البته پیشتر اشاره شد در صورتی که دختر باکره باشد و قبل از انجام اعمال زناشویی مرد فوت کند نصف مهریه به دختر تعلق خواهد گرفت. در غیر اینصورت مهریه باید به طور کامل به زن پرداخت گردد. دقت داشته باشید در صورتی که زن تحت عنوان مهریه خود اقدام به فروش اموال به موروثی کند فروش مال غیر به حساب میآید.
آیا زن می تواند اجرت المثل کارهایی که در منزل شوهر انجام داده است را از پدر شوهر خود بگیرد؟
زوجین نسبت به یکدیگر یک سری وظایف قانونی دارند. زن باید از شوهر خود تمکین عام و خاص کند. اما یک سری از کارها هستند که وظیفه زن نیست.
به عنوان مثال در فرهنگ ایرانی زنها معمولا اقدام به نگهداری بچهها و همچنین انجام کارهای منزل میکنند. زن میتواند در صورت لزوم درخواست اجرتالمثل کرده و دستمزد کارهایی که انجام داده را مطالبه کند.
منعی برای طلبه کردن اجرتالمثل بعد از فوت شوهر وجود ندارد. پدرشوهر میتواند در صورت تمایل این مبلغ را بپردازد اما اجباری در این مورد وجود ندارد.
در صورتی مرد از پرداخت اجرتالمثل خودداری کند و برای طلاق حاضر نشود میتوانید از طلاق غیابی استفاده کنید.
امکان گرفتن مهریه از سهم الارث شوهر است ؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله این موضوع کاملا امکانپذیر است. شما میتوانید با طی کردن مراحل قانونی مرتبط اقدام به دریافت مهریه کنید.
در صورتی که ارثیه مورد نظر وسایل خانه باشد میتوان آن را بین وراث تقسیم کرد اما برای اموال غیر منقول باید گواهی انحصار وراثت صادر شده باشد.
شرایط قانونی برای مطالبه مهریه از پدر شوهر به چه ترتیب است ؟
همانطور که بارها گفته شد پرداخت مهریه وظیفه قانونی مرد است. اما در شرایط خاصی پدرشوهر موظف است که مهریه عروس را پرداخت کند.
این شرایط تنها در صورتی پیش میآید که در سند ازدواج و یا ضمن عقد پدرشوهر ضامن پسر خود شود و پرداخت مهریه را بر عهده بگیرد. امضای پدر شوهر باید در دفاتر قانونی وجود داشته باشد و در دفترخانه ثبت شود.
در صورت تعهد شفاهی پدر شوهر امکان دریافت مهریه وجود ندارد و حتما باید به صورت کتبی این مورد ثبت گردد. وکیل طلاق میتواند در چنین مواردی به شما کمک کند.
نفقه زن بعد از فوت شوهر:
ممکن است این سوال برایتان پیش آمده باشد که نفقه بعد از فوت شوهر هم به زن تعلق میگیرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در صورت تمکین در زمان حیات نفقه به زن تعلق میگیرد. در چنین مواردی در دو حالت کلی زن مستحق دریافت نفقه است.
حالت اول اینکه زن باید بعد از فوت شوهر عده شوهر را نگه دارد یعنی به مدت 4 ماه و 10 روز از ازدواج مجدد خودداری کند در طول این مدت میتواند برای امرار معاش خود درخواست نفقه کند. در حالت دوم اینکه زن از همسر خود تمکین کرده باشد و هیچ نفقهای را دریافت نکرده باشد در این حالت نیز زن میتواند بعد فوت همسر خود اقدام به درخواست دریافت نفقه کند.
خارج از این دو حالت به هیچ عنوان امکان دریافت نفقه بعد از فوت شوهر وجود ندارد. همچنین بهتر است در حین حیات مرد نفقه به طور کامل دریافت گردد.
اگر در شرایط گفته شده قرار دارید میتوانید از طریق وکیل مهریه برای انجام روند کارها کمک بگیرید.
مهریه پس از مرگ شوهر در عقد موقت:
در صورتی که خانوم قصد دریافت مهریه خود را داشته باشد میتواند به دادگاه مراجعه کرده و برای دریافت مهریه خود اقدام کند. در چنین حالتی اگر مبلغ مهریه کمتر از بیست میلیون تومان باشد به شورای حل اختلاف و در غیر اینصورت باید به دادگاه مراجعه شود. البته دقت داشته باشید در صورتی که در هنگام انجام صیغه محرمیت میزان مهریه تعیین نگردد صیغهنامه باطل است.
البته در صورتی که در طول مدت صیغه نزدیکی انجام نشده باشد مرد موظف است نصف مهریه را بپردازد و در غیر اینصورت مرد موظف است کل مهریه را به زن پرداخت کند.
وصول مهریه از دیه شوهر فوت شده:
در صورتی که دیه بر شخصی استقرار گردد این مبلغ جزء اموال شخص به حساب میآید. در چنین حالتی ورثه میتوانند برای دریافت سهمالارث خودشان از دیه اقدام کنند. از آنجایی که مرد موظف است مهریه را بعد از جاری شدن خطبه عقد پرداخت کند در صورتی که زمان حیات این کار را انجام ندهد بعد از فوت این دین بر گردن مرد است. از اینجایی که باید تمام دین شخص فوت شده را بعد مرگ او ادا کرد مهریه نیز باید از طریق داراییهای مرحوم پرداخت شود. از آنجایی که دیه جزء دارایی به حساب میآید پس میتوان مهریه را از دیه مرحوم برداشت کرد.