نفقه چیست؟
بر طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی نفقه شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن می شود مثل: مسکن، پوشاک، غذا، اثاثیه منزل و هزینه های درمان و حتی خادم. البته در صورتی که زن عادت به داشتن خادم داشته باشد و یا به واسطه مریضی نیاز به آن داشته باشد. در مقابل تکلیف شوهر برای پرداخت نفقه ، زن مکلف به تمکین در برابر شوهر می باشد . لذا بر اساس ماده 1114 قانون مدنی ” زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید ؛ مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد “.
در دوران عقد نفقه به زن تعلق میگیرد؟
سوالی که ممکن است مطرح شود این است که حق نفقه زن در دوران عقد به چه شکل است ؟ آیا در دوران عقد نفقه به زن تعلق می گیرد یا خیر . برای تعیین میزان نفقه، باید بین زن و شوهر توافق باشد، ولی ملاک و معیاری را قانونگذار در نظر گرفته است. در دوران عقد ، اصولا زن و مرد در یک منزل سکونت ندارند . رابطه زناشویی زن و مرد تا قبل از ازدواج ، مرسوم نیست و به اصطلاح زوجه باکره است . برخی عقیده دارند که نفقه زن تنها پس از ازدواج به زن تعلق می گیرد و قبل از ازدواج یعنی در دوران عقد نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد . اما چنین عقیده ای اصلا درست نیست.
بر اساس ماده 1102 قانون مدنی ، ” همین که نکاح به طور صحت واقع شد ، روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود ” .به محض اینکه عقد بسته شد حقوق و وظایف مشترک زوجین برقرار میشود.یکی از این حقوق ، حق نفقه زن می باشد که مرد مکلف به پرداخت آن در مقابل زن است . به محض اینکه عقد ازدواج صورت گرفت و زوجین زندگی زناشویی خود را آغاز کردند، شوهر مکلف به پرداخت نفقه است.
حق حبس زن یعنی چه؟
یکی از حقوقی که به موجب شرع و قانون به زن تعلق گرفته است استفاده از حق حبس در ازدواج برای زنان است. به این معنا که زن می تواند تا پیش از اینکه مهریه به او داده نشده است. از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد خودداری کند و در عین حال از حق نفقه نیز بهره مند است .
ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی : زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهردارد امتناع کندمشروط براینکه مهراو حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهدبود.
ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی : اگرزن قبل ازاخذ مهر به اختیارخود به ایفاءوظایفی که در مقابل شوهردارد قیام نمود دیگرنمی تواند ازحکم ماده قبل استفاده کند معذلک حقی که برای مطالبه مهرداردساقط نخواهدشد.
یکی از وظایف زنان در مقابل شوهر تمکین می باشد . تمکین بدین معنی است که زوجه می بایستی در منزل مشترک که شوهر اختیار کرده است سکنی گزیند و از شوهر در انجام وظایف خاص زناشویی اطاعت کند . در راستای این که قانون مدنی که مقرر کرده ریاست خانواده از خصایص شوهر است، عمل نماید. زن تا زمانیکه مهریه اش را دریافت نکرده است می تواند از تمکین در برابر شوهر خودداری کند.در عین حال نفقه اش را بگیرد .
البته استفاده از حق حبس در ازدواج منوط به شرایطی است . از جمله اینکه زن تنها تا پیش از برقراری رابطه جنسی می تواند به حق حبس خود استناد کند و پس از وقوع رابطه زناشویی ، دیگر امکان استفاده از حق حبس را ندارد.
برای کسب اطلاعات و مشاوره ی بیشتر در این خصوص میتوانید با وکلای ما در تماس باشید.
موسسه حقوقی عدالت آریایی با بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران تا انتهای مسیر حقوقی همراه شما خواهد بود.
منبع:گوگل