قتل غیرعمد (خطای محض) قتلی است که بدون قصد قبلی برای کشتن یا ضربه زدن به شخص مقابل اتفاق افتاده باشد. قتلهای غیرعمد در نظامهای قضایی بسیاری کشورها در رده قتل قرار ندارند بلکه به عنوان مرگ تصادفی دستهبندی میشوند. از جنایاتی که در جامعه رخ میدهد و معمولا هم بازتاب وسیعی از احساسات، اخبار و نیز تعقیب قضایی را به همراه خود دارد قتل است. قتل ممکن است عمد یا غیر عمد رخ دهد. فردی که دست به قتل عمد بزند به قصاص نفس یا دیه محکوم میشود و ممکن از ۳ تا ۱۰ سال حبس هم به وی تعلق گیرد.
قتل غیر عمد:
قتل ناشی از عدم مهارت یا تصادف: قتلی که از عدم مهارت فاعل و یا وقوع تصادف حاصل شده و مقتول مورد هدف نبوده است. قتل غیر عمد قتلی است که در آن قاتل قصد کشتن مقتول را نداشته و علی که منجر به قتل شده نیز نوعا کشنده نبوده است. قتل غیر عمد در مفهوم کلی خود در قانون مجازات (ماده295) یا شبه عمد است و یا خطای محض.
انواع قتل غیر عمد:
در فقه اسلامی جنایات در سه طبقهی عمدی، شبه عمدی و خطای محض قرار میگیرند. نوع اول همان قتل عمد است و دو نوع بعدی قتلی محسوب میشود که به قتل غیر عمد شهرت دارد.
قتل شبه عمد و شرایط آن:
- حالت اول آن است که فرد قصد کشتن کسی را ندارد و کاری را انجام میدهد که عرفا کشنده حساب نمیشود اما منجر به مرگ میشود.
- حالتی که شخص نسبت به موضوع جهل داشته باشد.
- حالت سوم زمانیست که قتل به سبب تقصیر مرتکب (مشروط بر آن که از روی قصد و از نوع کشنده نباشد) واقع شده باشد. اگر به زبان ساده بخواهیم بگوییم، همان عدم مهارت، غفلت و مسامحه منطور است.
همانطور که در هر سه حالت دیدید، فرد قاتل نیت کشتن کسی را نداشته و با یک سری اشتباه باعث مرگ شده است. در این حالت قتل غیر عمدی بوده و مجازات قصاص لحاظ نمیشود. در عوض فرد قاتل به پرداخت دیه و نیز تحمل حبس از ۱ تا ۳ سال محکوم میشود.
قتل خطای محض و شرایط آن:
- وقتی که عمل قتل در حالت خواب یا بیهوشی رخ دهد.
- قتلی که توسط فرد صغیر یا مجنون رخ دهد نیز خطای محض است چون از روی عقل و تصمیم و شعور نبوده است.
- حالتی که شخص قصد کشتن کسی را ندارد و قصد انجام عمل منجر به قتل هم ندارد و کسی را برای انجام عمل روی او در نظر ندارد اما منجر به مرگ شود.
قتل خطای محض فقط مستوجب پرداخت دیه است و قصاص ندارد. اما در این وضعیت بر مبنای فقه اسلامی پرداخت دیه بر عهدهی عاقلهی مرتکب قتل است که شامل بستگان مرد قاتل به ترتیب ارث مثل پدر، پدر بزرگ، فرزند پسر، برادر، عمو، دایی و … است.
موسسه حقوقی عدالت آریایی با بهره گیری از بهترین وکیل کیفری تهران تا انتهای مسیر حقوقی همراه شما خواهد بود.
منبع:گوگل