20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

محاسبه مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی به چه صورت است؟

مالیت بر ارث مغازه و سرقفلی

راهنمای مطالعه این مطلب

ارثی که از فرد متوفی به وراث او تعلق می‌گیرد اگر یک مکان زمین و یا مغازه تجاری باشد باید وراث مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی به دولت بپردازند. تعیین نرخ ارزش ملک تجاری توسط کارشناسان اداره امور مالیاتی انجام می‌شود. طبق این ارزش نیز، نرخ مالیات تعیین می‌ شود. یک قانون جدید در سال ۹۴ برای قانون مالیات تصویب شد. طبق آن اگر تاریخ فوت وراث تا سال ۹۴ باشد ۳۵ درصد از کل را باید به عنوان مالیات بر ارث تقدیم به دولت کنند. اگر این تاریخ وفات از ابتدای سال ۹۵ به بعد باشد سه درصد از قیمت تعیینی توسط کارشناسان امور مالیاتی باید به عنوان مالیات بر ارث تقدیم به دولت بشود.

در قوانین کشور ایران بخشی از این قوانین اختصاصا به مفهوم سرقفلی پرداخته اند. معنی و مفهوم این مسئله را نیز به درستی بیان کردند. سرقفلی یکی از مباحث حقوقی است که قانون کشور ایران برای حمایت از کسی که یک مغازه تجاری را اجاره کرده است قرار می دهد. در واقع با استفاده از این قانون شخصی که در یک مکان تجاری به فعالیت می پردازد باید ماهانه یک هزینه را به عنوان سرقفلی به مالک آن محل تجاری بدهد. باید بدانید در صورت بروز مشکل می توانید موضوع را از مراجع قانونی و به کمک یک وکیل سرقفلی پیگیری کنید.

مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی

در قانون کشور ما مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی یکی از قوانین بسیار مهم است. این موضوع در بحث مالیات در کشور برای حق دریافتی از مغازه تعیین می شود. تا زمانی که فردی در قید حیات باشد مالکیت اموال او به خودش اختصاص دارد. این مالکیت انواعی دارد. در این بین، مالکیت نسبت به حقوق و یا اعیان مالکیت‌ها یی هستند که در عهده خود فرد می‌ باشد.

از جمله حقوق مهمی که در قانون کشور ما در جامعه ما به شخصی تعلق می‌گیرد حق سرقفلی است که برای بهتر متوجه شدن اصول و قوانین این حق و اینکه چگونه تقسیم می‌شود و محاسبه آن بر چه اساسی صورت می‌گیرد باید از یک وکیل ملکی کمک گرفت. اما در ادامه به صورت گسترده تر در این باب سخن می گوییم.

مالیات بر ارث مغازه

در این بخش برای بررسی مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی ابتدا به موضوع مغازه با توجه به اظهارات بهترین وکیل در تهران می پردازیم.

  • بند پنجم از ماده ۱۷ قانون مالیات‌های مستقیم اذهان دارد، نرخ مالیاتی که برای ارث نسبت به حق واگذاری محل و سرقفلی تعیین شده است یک و نیم برابر نرخ‌هایی است که در ماده ۵۹ قانون مالیات‌های مستقیم قرار دارند.
  • طبق ماده ۵۹ قانون مالیات‌های مستقیم، ۳ درصد از کل سود صاحب حق مالیاتی است که برای نقل و انتقال حق واگذاری محل یا همان حق سرقفلی تعیین شده است.

بهترین وکیل انحصار وراثت در تهران اذعان می دارد که بنابراین پایه و اساس تعیین و محاسبه این مالیات نسبت به حق سرقفلی، سه و نیم درصد ارزش روز آن در تاریخ نقل و انتقال آن است. اجناس موجود در یک مغازه تجاری نیز مالیات دارند. باید این مالیات به دولت باید به شرحد زیر پرداخت شود.

  • این نرخ برای افرادی که جزو طبقه اول هستند ۱۰ درصد از کل محاسبه می‌شود.
  • برای وراثی که جزو طبقه دوم هستند ۲۰ درصد از کل.
  • برای وراث طبقه سوم این نرخ ۴۰ درصد است.

مالیات بر ارث سرقفلی

طبق قانون جدیدی که برای اصلاح قوانین قبلی تصویب شد، اگر فردی از تاریخ ۱ فروردین ۱۳۹۵ به بعد فوت شود طبق قانون جدید باید مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی را محاسبه کند. این مالیات در قانون جدید این گونه محاسبه می‌شود:

  • برای وراثی که در طبقه اول قرار دارند یعنی فرزندان زن پدر مادر شوهر و نوادگان این نرخ ۳ درصد از ارزش کل می‌باشد.
  • اما برای وراثی که در طبقه دوم قرار دارند یعنی برادر، خواهر، پدربزرگ، مادربزرگ، فرزندان خواهر، فرزندان برادر این نرخ به ۶ درصد تغییر پیدا می‌کند.
  • همچنین وراث طبقه سوم نیز ۱۲ درصد از کل را باید به عنوان مالیات به دولت بپردازند. طبقه سوم یعنی عمو، عمه، دایی، خاله و فرزندان آنها.

بهترین وکیل سرقفلی در تهران اذعان می دارد که برای اینکه بدانیم برای مثال سه درصد از ارزش کل مغازه تجاری چه مقدار می‌شود باید سرقفلی مغازه را تعیین قیمت کنیم. برای اینکه این تعیین قیمت به درستی انجام شود نیاز به کارشناسان اداره امور مالیاتی است. البته ممکن است نظر کارشناسان با نظر وراث تفاوت‌هایی نیز داشته باشد. بدیهی است که قیمتی که برای سرقفلی مغازه تعیین می‌شود تعیین کننده میزان مالیات آن است. یعنی هر چه قیمت و ارزش مغازه بیشتر باشد مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی آن نیز بیشتر خواهد بود.

مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی

تفاوت مالیات بر ارث مغازه با مالیات بر ارث سرقفلی

بعد از بررسی مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی و تفکیک هر کدام، حال در این بخش به بررسی تفاوت های آن با یکدیگر می پردازیم. با ما همراه باشید.

  • ارزش ملکیت یکی از عوامل مهمی است که در محاسبه مالیات مغازه باید لحاظ شود. ملکیت مغازه‌ای که نرخ 7.5% ارزش معاملاتی داشته باشد باید مالیات بپردازد.
  • در دفترچه ارزش معاملاتی برای املاک قیمتی تعیین می‌شود. این میزان از قیمت واقعی ملک کمتر است. میزان مالیات نیز به همین دلیل برای مغازه‌ها و املاک تجاری زیاد نخواهد شد. به عبارت دیگر مالیاتی که به عنوان مالیات بر ارث مغازه باید از مجموعه کل سهم الارث به دولت تقدیم می شود، باید طبق ملکیت مغازه و مالیات بر حقوق سرقفلی محاسبه و پرداخت شود.

مالیات بر ارث ملک تجاری

حین بررسی موضوع مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی موضوع مخمی که وجود دارد، مالیت بر ارث ملک تجاری است. که دارای کاربری های متفاوت است و با توجه به این کاربری ها مالیات متفاوتی به آن تعلق می گیرد.

  • کاربری تجاری: انواع مغازه‌های تجاری، فروشگاه‌های بزرگ، دفاتر خدماتی و رستوران‌ها جزو این دسته هستند که مالیات بر ارث به آنها تعلق می‌گیرد و باید این مالیات را به دولت پرداخت کنند.
  • البته مغازه هایی که مجوز تجاری دارند شامل این مورد می‌باشند و صرفاً وجود یک مغازه یا دفتر بدون مجوز تجاری جزو این دسته قرار نمی‌گیرد.
  • کاربری صنعتی: کارخانه‌ها و مراکز صنعتی که مجوز فعالیت صنعتی برای انواع خدمات تولید و یا توزیع محصولات داشته باشند و یا تعمیرگاه و یا کارگاه مجوزدار باشند، شامل قانون مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی می‌شوند. این املاک بیشتر در مراکز دور از شهر و شهرک‌های صنعتی وجود دارند.
  • کاربری خدماتی: یک نوع از مراکز نیز وجود دارند که کاربری خدماتی دارند. اما این کاربری خدماتی از نوع کاربری‌های انتفاعی می‌باشد. یعنی با وجود اینکه شما از این کاربری کسب درآمد می‌کنید اما چون علاوه بر سود شخصی سود کار شما منفعت عام دارد و به شهر و یا کشور خدماتی ارائه می‌کنند شهرداری‌ و مراکز مربوطه نیز از شما بابت این امر پولی دریافت نمی‌کند.

از انواع کاربری‌های خدماتی می‌توان به گرمابه‌های عمومی سطح شهر اشاره کرد. این مراکز برای نظافت عمومی و سلامت جامعه در خدمت مردم هستند. با وجود این که صاحبان از این کار منفعتی کسب می‌کنند، اما مجبور نیستند که در قبال این خدمات به شهرداری پول و مالیات بپردازند.

مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی چگونه محاسبه می شود؟

اعتراض به قیمت‌گذاری مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی

گفتیم که قانون مالیات‌های مستقیم در سال ۹۴ دستخوش تغییر و اصلاحات بوده است. ماده ۱۷ این قانون بعد از این اصلاحات به قانون اضافه شده است.  اهمیت قانون اصلاح شده جدید بیشتر و حاکم‌تر از قانون قدیمی است. این نتیجه گرفته می‌شود که اساس تعیین مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی طبق ارزش نقل و انتقالات روزانه می‌باشد. در ماده ۱۷ قانون مالیات‌های مستقیم نیز این نکته به صراحت اشاره شده است.

کارشناسان برای تعیین قیمت سرقفلی مغازه‌ها از طرف اداره امور مالیاتی فرستاده می‌شوند. سپس قیمت گذاری انجام می‌دهند. ممکن است این قیمت گذاری با اشتباهاتی روبرو بشود. یعنی قیمت اصلی مغازه بیشتر باشد. لازم به ذکر است که مالک در ازای پرداخت سرقفلی اختیاراتی بدست می آورد. در این مورد صاحبان مغازه حق اعتراض دارند که این اعتراض در مواردی مورد قبول می‌باشند. در مواردی نیز رد خواهد شد. واضح است که قیمت اعلامی بالاتر از قیمت واقعی مغازه باعث می‌شود که نرخ مالیات نیز افزایش پیدا کند.

قوانین مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی

به عنوان سخن پایانی بر آنیم تا به برخی قوانین و نکات حقوقی در مورد مالیت بر ارث مغازه و سرقفلی اشاره کنیم. از همراهی شما سپاسگزاریم.

  • انبار تجاری ۵۰ درصد از ارزش مغازه، بالکن یک سوم از هر متر مربع است. اجناسی که در داخل مغازه‌های تجاری وجود دارند ۱۰ درصد از ارزش اجناس مالیات بر ارث می‌باشند. پس باید به دولت پرداخت شوند.
  • برای اینکه تعیین کنیم که هر کدام از وراث طبقه اول دوم و یا سوم چه مقدار از کل ارزش ارثیه خود را باید به عنوان مالیات به دولت پرداخت کند، باید این موضوع را بدانیم که این نرخ برای افراد طبقه اول ۳ درصد. برای وراث طبقه دوم ۶ درصد و برای وراث طبقه سوم ۱۲ درصد است.
  • نکته دیگر این است که طبق قانون قدیمی مالیات بر ارث اگر بین وراث فردی کمتر از ۲۰ سال و یا معلول و از کار افتاده وجود داشته باشد نرخ مالیات بر ارث از ۳ میلیون به ۵ میلیون پول تغییر پیدا میکند.
در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 1 نظر

5 1
محاسبه مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی به چه صورت است؟
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره