20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سقوط دعوا یا زوال دعوا به چه معناست؟

سقوط دعوا یا زوال دعوا

راهنمای مطالعه این مطلب

تا به حال چیزی در رابطه با سقوط دعوا یا زوال دعوا شنیده اید؟ در این مقاله به بررسی تمام و کمال این موضوع می پردازیم. با ما همراه باشید. سقوط دعوا یا زوال دعوا به مفهوم اخص معمولا نتیجه صدور حکم قطعی است. که اختلاف را حل و فصل می کند. در حقیقت هر حقی که در عمل یا بنا بر ادعا مورد تضییع یا انکار قرار بگیرد.  دارنده آن حق مراجعه به مراجع صالح برای اقامه دعوا را خواهد داشت. چنانچه این دعوا منجر به صدور حکم قطعی بشود، به اعتبار امر قضاوت شده دعوا زایل می شود.

مونا ترابیف بهترین وکیل در تهران برای انجام امور حقوقی و کیفری در این مقاله راهنمای ما خواهد بود.

مفهوم سقوط دعاوا یا زوال دعوا

بر اساس اصل سی و چهارم قانون اساسی : «دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هرکس می تواند به منظور دادخواهی به دادگاه های صالح رجوع کند. همه افراد ملت حق دارند این گونه دادگاه ها را در دسترس داشته باشند. هیچکس را نمی توان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد منع نمود. در مواردی ممکن است حق اقامه دعوا از شخصی که اصولا از این حق برخوردار است سلب شود. که به آن در اصطلاح حقوقی زوال دعوا گفته می شود.

  • زوال در لغت به معنای از بین رفتن و نابودی آمده است.
  • زوال دعوا دارای دو مفهوم خاص و عام است.

بهترین وکیل کیفری در تهران در مورد سقوط دعوا یا زوال دعوا اذعان می دارد که زوال دعوا در معنای عام به معنای از بین رفتن دعوایی است. که خواهان به آن اقدام کرده است. اما زوال دعوا در معنای خاص معمولا نتیجه صادر شدن حکم قطعی است. که اختلاف را حل و فصل می کند .

سقوط دعوا یا زوال دعوا

در موسسه حقوقی و کیفری عدالت آزیایی آماده ارائه خدمات مختلف و تخصصی هستیم. در صورت نیاز به مشاوره سریع و فوری کلیک کنید:

بهترین وکیل ملکی در تهران

بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران

موارد سقوط دعوا یا زوال دعوا

در این بخش به موارد یاشاره می کنیم که به عنوان موارد سقوط دعوا یا زوال دعوا شناخته می شوند:

  • زوال دعوا ممکن است پیامد زوال حق اصلی باشد. بنابراین ، در مواردی که حق اصلی زائل می شود ، دعوا نیز به تبع آن زایل می شود . مانند اینکه صاحب حق از امتیازی که دارد به طور ارادی بگذرد. که در این صورت ، چون از حق خود گذشته است ، حق اقامه دعوا نیز از بین می رود .
  • همچنین ، زوال دعوا ممکن است ناشی از صرفنظر کردن خواهان از دعوا باشد که در این صورت ، دادگاه قرار سقوط دعوا صادر می کند . در مواردی نیز زوال دعوا غیر ارادی است . برای مثال ، چنانچه صفت بدهکار و طلبکار در یک شخص واحد جمع بشود ، حق زائل می شود . مثلا اگر شخصی از دیگری طلبکار بوده و در عین حال ، به آن شخص به همان مقدار بدهکار باشد ، دیگر حقی نخواهد داشت که به موجب آن اقامه دعوا کند .
  • یکی دیگر از موارد زوال دعوا ، استرداد دعوا است . اما در صورتی که دعوا مسترد بشود ، موجب زوال دعوا به مفهوم اخص نمی شود . نکته مهمی که وجود دارد این است که فوت دارنده حق اقامه دعوا یا طرف مقابل وی ، اصولا موجب زوال دعوا نمی شود و دعوا باقی می ماند .
  • اما در موارد استثنایی ممکن است که فوت یکی از طرفین دعوا را زائل کند . بعنوان مثال ، در دعوای طلاق یا تمکین که دعوا بسته به وجود شخص است با فوت یکی از طرفین ، دعوا نیز از بین خواهد رفت. دادگاه ها مکلفند در صورت تنازع بین اشخاص رفع تنازع نمایند، این رفع تنازع ممکن است از سوی خواهان و وکیل وی و یا از سوی خوانده یا وکیل وی و یا از سوی طرفین و وکلای آنها نیز صورت پذیرد و موجبات زوال دادرسی را فراهم نماید. کلمه‌ی دادرسی حاصل مصدر است و در لغت به معنای به داد مظلوم رسیدن، قضا و محاکمه است و نیز رسیدگی به دادخواهی دادخواه و عمل دادرس را دادرسی می‌گویند.

 

موسسه حقوقی عدالت آریایی با بهره گیری از بهترین وکیل حقوقی تهران تا انتهای مسیر حقوقی همراه شماست.

در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 1 نظر

4 1
سقوط دعوا یا زوال دعوا به چه معناست؟
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره