20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

طلاق رجعی چیست؟

ویژگی طلاق رجعی

راهنمای مطالعه این مطلب

طبق قانون کشور ما، به غیر از مرگ هر یک از زن یا مرد، عقد ازدواج در دو حالت فسخ نکاح و طلاق پایان می‌ یابد. طلاق نیز، خود به دو شیوه طلاق رجعی و طلاق بائن انجام می‌ شود. اگر طلاق شرایط مصادیق طلاق بائن را دارا نباشد، رجعی است. درادامه این مطلب با استفاده از توضیحات وکیل پایه یک دادگستری، موضوع طلاق رجعی و آثار و شرایط آن‌را بیشتر بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

طلاق رجعی، امکانی است که در شرع و قانون برای همسران فراهم می شود. تا در شرایط زیر امکان بازگشت به زندگی مشترک برای آن‌ها موجود باشد:

  • در صورت پشیمانی از طلاق
  • درحالتی‌که تصمیم به طلاق در شرایط عصبانیت و بدون فکر به عواقب آن باشد.

این نوع طلاق شرایط مخصوصی دارد. می‌توانید برای توضیحات بیشتر و پاسخ به سوالات خود، از مشاوره با مونا ترابی، بهترین وکیل در تهران در امور مربوط به خانواده، بهره مند گردید.

طلاق رجعی

به‌طور کلی باید گفت که طلاق اگر بائن نباشد، رجعی است. در قانون مدنی، مواردی که طلاق بائن به‌حساب می‌ آید، مشخص است. برای شناخت بهتر طلاق رجعی ، ابتدا شرایط تحقق طلاق بائن را بررسی می‌ کنیم. در ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی می خوانیم که طلاق در شرایط زیر بائن است:

  • قبل از نزدیکی واقع‌ شود.
  • طلاق یائسه.
  • طلاق خُلع و مُبارات، مادام که زن رجوع به عوض نکرده‌باشد.
  • سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید. اعم از این‌که وصلت در نتیجه‌ رجوع باشد. یا در نتیجه‌ نکاح جدید.

باتوجه به این ماده، طلاق قبل از رابطه، طلاق زن یائسه، طلاق خلع و مبارات که به معنی بخشش مالی از طرف زن به مرد برای طلاق است و همچنین در شرایط محلل و سه‌ طلاقه کردن زن، طلاق بائن است. اگر هیچ‌کدام از شرایط بالا موجود نباشد، طلاق رجعی است. ویژگی اصلی این طلاق، امکان بازگشت مرد به زن و از سرگیری زندگی مشترک است. 

وبسایت عدالت آریایی امکان مشاوره با وکیل طلاق متخصص را برای شما فراهم کرده‌ است. شما می‌توانید سؤالات خود درباره طلاق و سایر مسائل مربوط به حقوق خانواده را با وکلای مجرب این مجموعه مطرح کنید.

طلاق رجعی چیست؟

شرایط طلاق رجعی 

شرایط تحقق طلاق رجعی همان شرایط کلی تحقق طلاق است. این شرایط میان طلاق بائن و رجعی مشترک است. البته باید بدانید که این شرایط در مواد مختلف مربوط به طلاق، در قانون ذکر می شوند. به‌عنوان اولین مورد، درخواست طلاق تنها می‌ تواند از سوی مرد باشد. زن تنها درصورت وکالت در طلاق و یا در شرایط عسر و حرج و سختی غیر قابل تحمل، می‌تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند.

همچنین مرد نمی‌تواند در زمان عادت ماهیانه و یا نفاس( خونریزی بعداز زایمان) زن را طلاق دهد. مگر در زمانی که زن باردار باشد. یا بین زن و مرد رابطه برقرار نشود. علاوه‌ بر این، درحالتی‌ که در زمان پاکی زن بعد از عادت ماهیانه، بین زن و مرد رابطه برقرار شود، مرد نمی‌ تواند تا بعداز پایان عادت ماهیانه بعدی زن، او را طلاق دهد. البته این مورد برای زن باردار و یا یائسه، صادق نیست. درباره زن یائسه، طلاق درصورتی صحیح است که سه ماه از تاریخ آخرین نزدیکی بگذرد.

درکنار موارد بالا، سایر شرایط عمومی طلاق، در طلاق رجعی نیز برقرار است. در نتیجه برای صحت این طلاق باید به آن‌ ها توجه کرد. برای مثال طلاق رجعی می‌ تواند به صورت طلاق غیابی انجام شود.

درواقع وکیل در طلاق به درخواست زوج، به جای او همه مراحل طلاق را انجام می‌دهد. حتی در زمان جاری شدن صیغه طلاق نیز، به نمایندگی از جانب مرد، حضور پیدا می‌ کند.

 آثار طلاق رجعی چیست؟

 آثار طلاق رجعی

مهمترین اثر طلاق رجعی که آن را از طلاق بائن متمایز می‌ سازد، امکان رجوع مرد به زن، در مدت عده طلاق است. منظور از امکان رجوع این‌ است که، مرد می‌ تواند بدون اجرای عقد ازدواج مجدد و بدون هیچ تشریفات خاصی، زندگی مشترک خود را با زن، مجدداً آغاز کند. 

مشاوره با یکوکیل حقوقی می‌ تواند اطلاعات بیشتری درباره آثار طلاق به شکل رجعی به شما بدهد. این اقدام، تصمیم‌ گیری درباره طلاق و انجام مراحل آن‌ را برایتان راحت‌ تر می کند.

عده در طلاق رجعی

دریک تعریف کلی، عده مدت زمانی است که زن پس‌ از انحلال ازدواج به هرشکل، باید برای ازدواج مجدد یگذراند. مدت عده طلاق برای هر دو شکل رجعی وبائن، به یک اندازه و برابر سه طهر است. مفهوم سه طهر این است که، زن باید سه بار عادت ماهیانه شود. عادت ماهیانه پایان یابد. با شروع عادت ماهیانه چهارم بعد از طلاق رجعی و بائن، مدت عده زن پایان می‌یابد.

البته مدت عده درباره نکاح منقطع یا همان صیغه متفاوت است. اگر درباره نکاح منقطع سؤالی دارید و یا برای این که بدانید صیغه چیست، پیشنهاد می‌کنیم سایر مقالات سایت را مطالعه کنید. یا با مشاوران ما تماس بگیرید.

شرایط رجوع در طلاق رجعی

طبق قانون، برای رجوع مرد به زن در حالت طلاق رجعی شرایطی وجود دارد. این شرایط از قرار زیر است:

  • اولین و مهمترین مورد این است که رجوع حتماً باید در مدت عده انجام بپذیرد. بعداز پایان عده، دیگر امکان رجوع برای مرد وجود ندارد.
  • مورد بعدی درباره رجوع این‌ است که، رجوع مرد می‌ تواند به‌ه رشکلی و با هر وسیله‌ ای که نشان دهد تمایل دارد زندگی با همسر خود را ادامه‌ دهد، انجام‌ شود. درواقع حتی نیاز نیست که مرد مستقیماً تمایل به رجوع را به همسر خود بیان کند. 

توجه به این مورد برای خانم‌ ها، به‌ ویژه در مواردی که زن مهریه خودرا دربرابر انجام طلاق به مرد می‌ بخشد بسیار اهمیت دارد. در چنین حالتی باید دقت شود که حتماً نوع طلاق به صورت بائن ثبت شود. تا دیگر امکان رجوع برای مرد موجود نباشد. البته قطعاً مشاوره با وکیل خانواده می‌ تواند راهنمایی بهتر و جامع‌ تری در زمینه طلاق رجعی به شما ارائه بدهد.

ثبت رجوع در طلاق رجعی

همان‌طور که بالاتر نیز به این موضوع اشاره کردیم، در نوع طلاق رجعی ابتدا یک صورت جلسه در دفتر ثبت طلاق تنظیم می‌شود. نهایتاً پس از پایان مدت عده، طلاق ثبت می گردد. اما درصورتی‌که که در مدت عده، رجوع صورت بگیرد، مرد مؤظف است ظرف مدت یک ماه انجام رجوع را به دفترخانه ثبت طلاق اطلاع دهد. تا صورت‌جلسه طلاق باطل شود.

لازم به ذکر است که عدم اطلاع رجوع از طلاق توسط مرد، برای او مجازات کیفری نقدی و حبس را به‌ دنبال دارد. برای توضیحات بیشتر درباره شرایط ثبت رجوع از طلاق و رویه انجام آن، پیشنهاد می‌کنیم از خدمات مشاوره حضوری و تلفنی وبسایت عدالت آریایی استفاده کنید.

ثبت رجوع در طلاق رجعی

آیا طلاق رجعی در شناسنامه ثبت می شود؟

یکی از مهم‌ترین نکات مربوط به طلاق رجعی شیوه ثبت آن در شناسنامه است. ماده ۳۸ قانون حمایت از خانواده درباره ثبت طلاق به‌صورت رجعی، این‌گونه حکم می‌کند:

در طلاق رجعی ، صیغه طلاق مطابق مقررات مربوط جاری و مراتب صورت‌جلسه می‌شود. ولی ثبت طلاق منوط به ارائه گواهی کتبی حداقل دو شاهد مبنی بر سکونت زوجه مطلّقه در منزل مشترک تا پایان عده است. مگر این که زن رضایت به ثبت داشته‌ باشد. در صورت تحقق رجوع، صورت‌ جلسه طلاق ابطال و درصورت عدم رجوع ‌صورت‌ جلسه تکمیل و طلاق ثبت می شود. صورت‌ جلسه تکمیلی به امضای سر دفتر، زوجین یا نمایندگان آنان و دو شاهد طلاق می رسد. در صورت درخواست زوجه، گواهی اجرای صیغه طلاق و عدم رجوع زوج به وی اعطاء می‌شود.

به‌طور کلی، از این ماده این‌گونه برداشت می‌ شود که طلاق رجعی درهرصورت بعداز پایان مدت عده ثبت می‌شود. اما این امکان وجود دارد که با رضایت زن، طلاق به‌صورت رجعی، پیش‌ از پایان عده نیز ثبت شود.

همچنین باید نکته ای را نیز درنظر بگیرید. عدم ثبت طلاق موجب اعمال مجازات به صورت نقدی و همچنین حبس است‌. در ماده ۴۹ قانون حمایت از خانواده، درباره لزوم ثبت ازدواج، طلاق، رجوع از طلاق و سایر موارد از این دست توسط مرد، این‌گونه ذکر شده‌است:

« چنان‌چه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری کند. یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند. ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.»

یادآوری می‌کنیم که شما می‌ توانید از هر نقطه ایران، ازطریق شماره‌ تلفن‌های موجود در سایت، سؤالات خود را درباره انواع طلاق و شرایط آن، با وکیل خانواده مطرح کنید.

آیا در زمان عده طلاق رجعی همه ی آثار زوجیت پا برجاست؟

یکی از نکاتی که در زمان عده طلاق رجعی باید به آن توجه کرد، این است که باوجود جاری شدن صیغه طلاق، آثار ازدواج به‌طور کامل از بین نمی‌ رود. درواقع می‌ توان گفت که عقد ازدواج تا حدود زیادی همچنان پابرجاست. یا آثار آن از بین نمی رود.

به‌طور مثال در مدت عده این نوع طلاق، مرد همچنان وظیفه دارد که نفقه همسر خودرا پرداخت کند. درباره ارث نیز، درصورت فوت هریک از زن یا مرد در مدت عده طلاق به‌ صورت رجعی، حق ارث برای طرف دیگر وجود دارد. زن و مرد در مدت عده طلاق رجعی ، از همسر خود، ارث می‌ برند.

البته وکلای متخصص در زمینه حقوق مالی زوجین و حقوق مالی بعد از طلاق، مانند وکیل مهریه، وکیل نفقه و موارد مشابه می‌ توانند بیشتر و بهتر شما را در این زمینه راهنمایی کنند. به منظور رزرو مشاوره حضوری تماس بگیرید: 09121979750

در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 1 نظر

5 1
طلاق رجعی چیست؟
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

یک پاسخ

  1. با سلام اگر در دوره طلاق رجعی زن باردار باشه وعده تموم بشه ولی بچه به دنیا نیومده باشه ایا طلاق انجام میشه ممنونم پاسخ بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره