20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرط حق طلاق ضمن عقد برای زن

شرط حق طلاق ضمن عقد

راهنمای مطالعه این مطلب

به طور کلی دو نوع شرط ضمن عقد وجود دارد. دسته‌ای از این شروط از قبل در قراردادها پیش بینی شده است. افراد با قبول قرارداد به انجام ایت دسته از شروط ملزم می‌شوند. دسته‌ای دیگر به صورت از پیش تعیین شده در قرارداد وجود ندارند. به عبارتی، افراد با توافق خود این شروط را به قرارداد اضافه می‌کنند. بدین ترتیب حق و حقوقی را برای طرف مقابل به رسمیت می‌شناسند. یکی از این حقوق شرط حق طلاق ضمن عقد می‌باشد. در این مقاله به بررسی این شرط در هنگام عقد برای زن می پردازیم. در این مقاله ضمن بررسی موضوع، راه ارتباطی با بهترین وکیل در تهران را نیز ارائه می دهیم. با ما همراه باشید.

شرط حق طلاق ضمن عقد

همانطور که مستحضر هستید حق طلاق در سیستم حقوقی ایران در انحصار مرد می باشد. به عبارتی زن هیچ حقی در این زمینه ندارد. مگر در مواردی مثل عسر و حرج که ادامه زندگی باعث تنگنا زوجه است و این وضعیت باعث می‌شود که با اذن حاکم شرع طلاق صورت پذیرد. اما برای فرار از این انحصار قانون برخی راهکارها مانند شرط حق طلاق ضمن عقد برای زن را پیش بینی می کند. زن در این حالت پس از مراجعه به دادگاه و اعمال این شرط می‌تواند از این حق خود استفاده کند. اما توجه دکنید که واگذاری این حق به زن دلیل بر سقوط این حق برای مرد نیست. مرد مانند زمان پیش از شرط حق خود را دارا می‌باشد‌.

حق طلاقی که برای زوجه به وجود می‌آید به دو صورت شرط حق طلاق ضمن عقد و یا وکالتنامه جدا وجود دارد. این حق در صورت وجود برخی شرایط مصرح در قانون چون مفقودالاثر شدن زوج، بچه دار نشدن زوج به مدت بیش از ۵ سال و … نیز برای زوجه به وجود می‌آید که کاملا معتبر و قانونی می‌باشد. به عبارتی زوجه با استفاده از این حق پس از تعیین وکیل برای زوج می‌تواند تقاضای طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد. سپس از حق خود بهره‌ مند گردد.

راه گرفتن حق طلاق ضمن عقد

همانطور که در قسمت قبل گفتیم، در قانون قدیم، حق طلاق در انحصار مرد بود. یعنی مرد می‌توانست هر زمان که می‌خواست با مراجعه به دادگاه خانواده دادخواست طلاق خود را ارائه دهد. پس از پرداخت مهریه و نفقه و امثال آن زوجه را طلاق دهد. اما قانون جدید طلاق آن نابرابری پیشین را از بین می برد. در این قانون یکی از مهم ترین موارد ارائه شده شرط حق طلاق ضمن عقد و یا حق طلاق برای زن با وجود برخی شرایط می‌باشد. در واقع در این حالت‌ها زوجه می‌تواند بدون اذن زوج به دادگاه مراجعه کند. سپس از طریق وکیل خانواده دادخواست طلاق را ارائه دهد. توجه داشته باشید که این دادخواست سایر حقوق چون مهریه، نفقه و … را از زوجه سلب نمی کند. به عبارتی زوجه می‌تواند همزمان با دادخواست طلاق این حقوق را نیز مطالبه کند.

به طور کلی در قانون جدید طلاق ۱۲ روش برای گرفتن شرط حق طلاق ضمن عقد برای زن وجود دارد. این ۱۲ روش عبارت اند از:

  • واگذاری حق طلاق به صورت شرط ضمن عقد و ثبت آن در حین ثبت ازدواج در سند ازدواج.
  • سپردن حق طلاق به زن با استفاده از یک وکالت نامه رسمی.
  • بیماری خطرناک و غیرقابل درمان زوج.
  • اشتغال به شغلی از طرف مرد که باعث تنزل حیثیت و آبروی زوجه شود.
  • جنون زوج.
  • اعتیاد زوج.
  • محکومیت زوج به حبس ۵ سال و بیشتر.
  • محکومیت زوج به حد و تعزیر.
  • متولد نشدن فرزندی به دلیل مشکلات زوج پس از ۵ سال زندگی مشترک
  • ترک خانه به مدت طولانی بدون هیچ دلیل موجهی.
  • مفقودالاثر شدن زوج.
  • ازدواج مجدد زوج بدون گرفتن رضایت زوجه.
  • استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه طبق ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی.

شرط حق طلاق ضمن عقد برای زن

شرط حق طلاق ضمن عقد در سند ازدواج

آیا شرط حق طلاق ضمن عقد در سند ازدواج اعتبار دارد؟ برای پاسخ به این سوال اولین چیزی که بررسی می‌کنیم ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی می‌باشد. طبق این ماده: مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. تبصره: زن نیز می‌تواند با وجود شرایط مقرر در ماده (۱۱۱۹)، (۱۱۲۹) و (۱۱۳۰) این قانون تقاضای طلاق نماید.

همانطور که مطالعه فرمودید طبق تبصره ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی حق طلاق و سپردن این حق به زن معتبر می‌باشد. زیرا ملاک ما در دنیای حقوق نص قانون می‌باشد. وقتی قانون مدنی صراحتا این حق را معتبر می داند، پس چنین حقی بلامانع می‌باشد. مرد می‌تواند در سند ازدواج به صورت شرط حق طلاق ضمن عقد این حق را به زوجه یا هر شخص دیگری بدهد.
حق طلاق ممکن است به سه روش زیر اهدا گردد:

  • بلاعزل
  • مدت‌دار
  • قابل عزل

هر کدام از این موارد بستگی به خواسته زوج دارد که چه نوع حقی را واگذار کند. همچنین زوجه‌ای که دارای حق طلاق است می‌بایست وکیل دادگستری را از طرف زوج انتخاب کند. زیرا وکالت نامه طلاق به این معناست که می‌تواند از طرف او وکیل دادگستری انتخاب کند. پس زوجه باید حتما شخصی را به عنوان وکیل زوج انتخاب کند. هر چند که الزامی در انتخاب وکیل برای خود ندارد.

شرط حق طلاق بلاعزل

همانطور که می‌دانید وکالت عقدی جایز می‌باشد. به این معنا که هر کدام از طرفین هر زمان که بخواهند می‌توانند عقد را به هم زنند. اما این جایز بودن در شرط حق طلاق ضمن عقد یا وکالت در طلاقی که به زوجه داده می‌شود مناسب نیست. و به همین دلیل از لفظ بلاعزل در انتهای آن استفاده می‌کنند به این معنا که طرفین حق عزل و برهم زدن آن را نداشته و مکلف به پایبندی از آن هستند. پس زوجه برای جلوگیری از مشکلاتی که در صورت بلاعزل نبودن این حق پیش می‌آید هنگام تفویض این حق باید از لفظ بلاعزل استفاده کند. وی بدین ترتیب راه‌های احتمالی سوء استفاده زوج را می بندد. همچنین علاوه بر این مورد برخی اقدامات دیگر نظیر ضم امین، ناظر استصوابی، ضم وکیل و امثال آن وجود دارد. این امر باعث می‌شود دایره اختیارات وکیل محدود شود.

تفاوت شرط حق طلاق و وکالت در طلاق

بسیاری از افراد حق طلاق و وکالت در طلاق را یکسان تلقی می‌کنند. در حالی که این دو مورد با هم تفاوت دارند. حق طلاق ضمن عقد منحصر به دادن وکالت در طلاق نیست. همان طور که گتیم، موارد متعددی چون جنون، اعتیاد، حبس بیش از پنج سال و … وجود دارد که این حق را به زن می دهد. این امر باعث می شود تا زوجه از دادگاه خانواده تقاضای طلاق بنماید. در واقع وکالت در طلاق به این معناست که زوج در ضمن عقد نکاح به صورت شرط حق طلاق ضمن عقد و یا در دفتر اسناد رسمی تحت سند جداگانه‌ای به زوجه وکالت در طلاق می‌دهد. تا زوجه بتواند هر زمان که بخواهد با انتخاب وکیل برای مرد تقاضای طلاق خود را به دادگاه خانواده بدهد. اما حق طلاق حقی است که در قانون شرایط مختلفی برای آن در نظر گرفته می شود. این موضوع منحصر به وکالت در طلاق نیست. به عبارتی یکی از روش‌های استفاده از حق طلاق همین وکالت در طلاق می‌باشد. در واقع بین این دو رابطه عموم و خصوص مطلق برقرار می‌باشد. به طوری که وکالت در طلاق نوعی حق طلاق است اما همه حق طلاق‌ها، وکالت در طلاق نمی‌باشند.
شرط حق طلاق ضمن عقد در سند ازدواج

معایب شرط حق طلاق ضمن عقد

دادن حق طلاق به زن در عین مزایایی که برای زن دارد، برخی معایب را نیز دارا می‌باشد. همین معایب باعث می شود همه افراد و مخصوصا حقوقدانان افراد را از انجام چنین کاری منع کنند. همچنین به جای آن طلاق توافقی را توصیه کنند. برخی از مهم ترین معایب شرط حق طلاق ضمن عقد برای زن عبارت اند از:

  • پس از واگذاری این اختیار به زوجه یا هر شخص دیگری، آن شخص قادر خواهد بود در کوتاه ترین زمان ممکن پس از انتخاب وکیل برای زوج طلاق توافقی بگیرد. همچنین دادنامه طلاق را از دادگاه خانواده تقاضا کند. این امر همانطور که مستحضر هستید به کیان خانواده لطمه جدی وارد می کند. در واقع توصیه همه حقوقدانان این است که مرد بهتر است از دادن چنین حقی به زوجه صرف نظر کند.
  •  وکالت عقدی جایز می‌باشد. به این معنا که هر کدام از طرفین هر زمان که بخواهند می‌توانند آن را به هم بزنند. اما حق طلاق ضمن عقد در صورت بلاعزل بودن امکان عدول از آن وجود ندارد. یعنی طرفین حق بر هم زدن آن را ندارند. این هم یکی دیگر از معایب واگذاری چنین حقی می‌ باشد.
  • یکی دیگر از معایب مهم چنین حقی این است که زوجه در قبال بذل مهریه زوج را مجاب کند که چنین حقی را به وی تفویض کند. اما در زمان عده و هنگامی که مرد اطلاعی در این مورد ندارد به آنچه که بذل کرده است رجوع کند. این امر باعث می‌شود مرد را حتی در تشخیص دادگاه خانواده مربوطه سردرگم کند.
اگر زن حق طلاق داشته باشد مرد می‌تواند او را طلاق دهد؟

در این بخش به منظور سخن پایانی در بحث شرط حق طلاق ضمن عقد بر آنیم تا به یکی از پر تکرارترین سوالات کاربران به کمک بهترین وکیل قرارداد در تهران پاسخ دهیم. آیا اگر زن حق طلاق داشته باشد، مرد همچنان می تواند وی را طلاق دهد؟

برای پاسخ به این سوال باید بگوییم، در حق طلاقی که به زن می دهید، حق طلاق در مقابل، از مرد سلب نمی شود. به عبارتی مرد نیز هر زمان بخواهد می‌تواند به دادگاه رجوع کندو پس از گواهی عدم امکان سازش همسر خود را طلاق دهد. در واقع حق طلاق قابل واگذاری به معنای تام نیست.

سوالات متداول شرط حق طلاق ضمن عقد

در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:
بله. با دادن حق طلاق به زن، این حق از مرد سلب نمی گردد. هر زمان که بخواهد می تواند برای طلاق همسرش اقدام کند.

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 2 نظر

4 2
شرط حق طلاق ضمن عقد برای زن
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

2 پاسخ

  1. سلام وقت بخیر من حق طلاق ندارم اما شوهرم مشکل روحی داره و باعث اذیت و آزارم میشه. راهی هست که بتونم طلاق بگیرم؟

    1. سلام
      بله شما می توانید به کمک یک وکیل و اثبات مشکلات زوج در دادگاه طلاق بگیرید. برای مشاوره و اطلاعات بیشتر می تونید با شماره ۰۲۱۲۲۰۹۷۰۹۰ با مجموعه ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره