اگر فردی هستید که شغل تان در بازار است و املاک تجاری دارید، حتما در خصوص خرید مغازه سرقفلی چیزهایی را شنیده اید اما شاید اطلاعاتی که دارید کافی نباشند. باید گفت نیازی به مراجعه به وکیل ملکی نخواهید داشت. ما در این مقاله قصد داریم که با اشاره به قوانین مربوط، به شما کمک کنیم برای خرید مغازه سرقفلی تصمیم بگیرید.
منظور از حق سرقفلی چیست؟
در برخی شرایط فرد کاسب مغازه ای که قبلا کسی در آن فعالیتی نداشته را خریداری میکند و در آن فعالیتش را آغاز میکند. حال پس از مدتی ممکن است این فرد قصد داشته باشد مغازه را بفروشد، آن را اجاره دهد یا این که حق سرقفلی مغازه را به خریدار بفروشد.
گرچه خریدار مغازه سرقفلی اختیاراتی بدست خواهد آورد، زمانی که مالک حق سرقفلی مغازه اش را به خریدار بفروشد، همچنان اختیارات زیادی خواهد داشت از جمله:
- فردی که سرقفلی را خریداری کرده، بدون اجازه صاحب ملک نمیتواند هیچ گونه تغییری را در مغازه ایجاد کند. برای مثال خریدار برای تغییر رنگ، دکور و… باید اجازه مالک را داشته باشد.
- فرد خریدار امکان تغییر دادن نوع کسب و کار سابق مغازه را نخواهد داشت.
- خریدار سرقفلی نمیتواند بدون اجازه فروشنده، مغازه را به یک فرد دیگر بفروشد.
مزایا و معایب خرید مغازه سرقفلی چه هستند؟
بهترین وکیل سرقفلی در تهران اذعان می دارد که اگر قصد خرید مغازههای سرقفلی را دارید اما نمیدانید خرید مغازه سرقفلی کار درستی است یا نه، با ما همراه باشید تا به برخی از نکاتی که قبل از این نوع خرید و فروش باید بدانید اشاره کنیم:
- در حقیقت میتوان گفت که تمام مزایای مغازه سرقفلی برای مالک سرقفلی هستند و فردی که بعدها سرقفلی را خریداری میکند محدودیتهایی دارد. این در حالیست که صاحب اصلی سرقفلی حق و حقوق بسیار زیادی دارد و میتواند اجازه تغییر شغل و ایجاد تغییرات در مغازه را به خریدار ندهد.
- با وجود این که شما به عنوان خریدار باید مبلغ بسیار زیادی را برای خرید سرقفلی هزینه کنید اما همچنان برای بسیاری از کارها حتما باید اجازه مالک را داشته باشید.
- در حقیقت خریدار مغازه سرقفلی همچون یک مستاجر است که اجازه اعمال هیچ گونه تغییراتی را ندارد. در صورتی که بدون اجازه مالک تغییراتی را در مغازه اعمال کنید، صاحب ملک میتواند از شما شکایت کند و مغازه را پس بگیرد. پس همیشه بهتر است مالک ملک باشید تا خریدار سرقفلی.
- اگر چه شما به عنوان خریدار مغازه سرقفلی نیازی به بیمه کردن ملک ندارید و این یک مزیت برای شماست، اما این روش خرید و فروش به خاطر مشکلاتی که اغلب ایجاد میکند در حال حاضر به میزان کمتری رایج است.
انواع سرقفلی
یکی از مهم ترین مواردی که باید در خصوص این روش خرید و فروش ملک بدانید، انواع سرقفلی است:
حق کسب و پیشه یا تجارت | مالک باید مبلغ سرقفلی را به مستاجر پرداخت کند |
سرقفلی اصلی مغازه | خریدار مالکیت را دریافت نمی کند |
سرقفلی ناشی از حق کسب و پیشه یا تجارت
تصور کنید که شما به عنوان کاسب، یک مغازه دورافتاده یا مغازه ای که پاخور چندان خوبی ندارد را اجاره میکنید. سپس با صرف تلاش و زمان زیاد و تبلیغات گسترده، برای مغازه تان شهرت خیلی خوبی کسب میکنید و تعداد مشتریهای شما روز به روز بیشتر میشوند.
حالا اگر مالک تصمیم بگیرد پس از تمام شدن قراردادتان شما را از ملک بیرون کند، میتواند از اعتباری که شما با زحمت فراوان به دست آورده اید برای خود استفاده کند. در این شرایط شما مجبورید دوباره یک مغازه جدید اجاره کرده و از صفر آغاز کنید.
برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقی قانون سرقفلی ناشی از حق کسب و پیشه یا تجارت به وجود آمد. بر اساس این قانون، از حق مستاجر در مقابل مالک دفاع میشود و مالک مستلزم پرداخت حق سرقفلی به مستاجر است.
سرقفلی اصلی مغازه
در این نوع سرقفلی، خریدار حق مالکیت را دریافت نمیکند بلکه فقط حق سرقفلی مغازه به او واگذار میشود.
قوانین مربوط به تخلیه در مبحث سرقفلی مغازه
در موارد ذکر شده، بدون پرداخت حق تجارت، مالک میتواند درخواست تخلیه ملک را بدهد:
- اگر مستاجر بدون این که صاحب ملک رضایت داده باشد، اقدام به تغییر دادن مغازه کند و تغییرات فیزیکی بزرگی را در مغازه اعمال کند یا سبب تفریط یا تعدی در مغازه شود.
- در قرارداد نوشته شده بین دو طرف ثبت شده باشد که مالک اجازه تغییر شغل را نمیدهد و با این حال مستاجر شغلش را تغییر دهد.
- مستاجر از پرداخت مبلغ مورد نظری که باید ماهانه به صاحب ملک بپردازد سر باز بزند.
در موارد ذکر شده، به شرط پرداخت حق تجارت، مالک میتواند درخواست تخلیه ملک را بدهد:
- در صورتی که قصد خراب کردن ملک یا مرمت و بازسازی آن را داشته باشد.
- مالک قصد داشته باشد که کسب و کار خودش را در ملکش آغاز کند.
- در صورتی که مستاجر ملک را به یک شخص سوم اجاره دهد و در قرارداد حق انجام این کار را نداشته باشد، مالک به شرط پرداخت نیمی از مبلغ حق تجارت میتواند درخواست تخلیه ملک را بدهد.
کلام آخر
اگر بخواهیم به طور کوتاه بگوییم، بهتر است مغازه سرقفلی خریداری نکنید زیرا اکثر مزایای این روش معاملاتی برای مالک هستند. به عبارت دیگر اگر قصد رونق کسب و کارتان را دارید و میخواهید مغازه ای باز کنید، انتقال مالکیت کامل یا اجاره، مزایای بیشتری برای شما دارند. البته بهتر است از فرق مالکیت و سرقفلی اطلاع داشته باشید. در این روشها احتمال به مشکل خوردن خریدار یا مستاجر با فروشنده کمتر است.
لینک کوتاه مطلب:
7 پاسخ
Hi friends, good post and good urging commented here, I
am in fact enjoying by these.
I visit everyday a few websites and blogs to read posts, except this
blog presents quality based articles.
Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence
on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?
Hello! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
Please let me know. Many thanks
In fact noo matyter if someonne doesn’t khow afterr that itss up to
ther viksitors that tjey will help, so here it takes
place.