20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انواع سوگند قضایی در آیین دادرسی مدنی و در حقوق

انواع سوگند قضایی

راهنمای مطالعه این مطلب

سوگند یا قسم اخباری تشریفاتی است که به موجب آن، شخصی خداوند متعال یا سایر مقدسات را بر راستی گفته خود یا پا بر جا ماندن بر عهد خود گواه می گیرد. در حالی که علی القاعده نباید صرف گفتار اشخاص به نفع آنها دلیل محسوب شود. همچنین و مورد استناد قرار گیرد، اما بها دادن به گفتاری که در کنارش سوگند قضایی یا قسم یاد می شود، به دلیل جنبه دینی و مذهبی آن سوگند یعنی ترس از خداوند امکان پذیر می باشد. به همین دلیل سوگند یا قسم بر اساس قانون یکی از مهم ترین ادله اثبات دعوا در امور حقوقی و کیفری محسوب می شود.

در این مقاله با کمک مونا ترابی، بهترین وکیل در تهران به بررسی سوگند قضایی، کاربر ها و انواع آن می پردازیم. با ما همراه باشید.

سوگند قضایی

بر اساس ماده 270 قانون آیین دادرسی مدنی ” درمواردی که صدور حکم دادگاه منوط به سوگند شرعی می باشد، دادگاه به درخواست متقاضی، قرار اتیان سوگند قضایی صادر می کند. در آن، موضوع سوگند و شخصی را که باید سوگند یاد کند تعیین می نماید.

بهترین وکیل کیفری در تهران در این باب اذعان می دارد که بر اساس ماده 281 این قانون سوگند قضایی باید مطابق قرار دادگاه و بالفظ جلاله ( و الله ، بالله ، تالله ) یا نام خداوند متعال به سایر زبان ها ادا گردد.

کاربرد سوگند قضایی

هنگام صحبت از ادله اثبات دعوا در حقوق، همواره از سوگند به عنوان یکی از مهم ترین این ادله صحبت به میان آمده است. همانگونه که در مقاله سوگند یا قسم چیست اشاره شد، سوگند را می توان به اقسام و انواع متفاوتی تقسیم بندی نمود. که در تقسیم بندی مرسومی که از انواع سوگند قضایی در حقوق مطرح شده است. بهترین وکیل ملکی در تهران عنوان می دارد که انواع سوگند حقوقی در آیین دادرسی مدنی را می توان شامل سوگند بتی یا قاطع دعوا، سوگند تکمیلی و سوگند استظهاری دانست. که هر یک از آنها احکام خاص خود را دارند. همچنین در شرایط متفاوتی موضوعیت می یابند.

انوع سوگند قضایی

سوگند قضایی یا قسم به عنوان یکی از مهم ترین ادله اثبات دعوا، نقش ویژه ای در اثبات دعاوی مختلفی خواهد داشت. به اعتبار نقش و کاربرد وسیع سوگند، می توان آن را به انواع و اقسام مختلفی تقسیم بندی نمود. همچنین مورد بررسی قرار داد. به عنوان مثال، گاهی ادای سوگند در دادگاه در شرایطی انجام می شود. که مدعی هیچ گونه دلیلی برای اثبات ادعای خود ندارد که به این نوع سوگند در حقوق، سوگند بتی یا قاطع دعوا گفته می شود.

بهترین وکیل قرارداد در تهران یاد آور می شود که در مقابل ، گاهی سوگند یا قسم به دلیل ناقص بودن ادله ارائه شده (و نه فقدان دلیل) ادا می شود که تحت عنوان سوگند تکمیلی شناخته می شود. علاوه بر این، یکی دیگر از انواع سوگند یا قسم در دادگاه، سوگند استظهاری است که در دعاوی علیه میت یا متوفی ضروری خواهد بود.

انواع سوگند قضایی

در ادامه انواع سوگند قضایی را در امور حقوقی، به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم. از همراهی شما سپاسگزاریم.

سوگند قضایی قاطع دعوا

سوگند قاطع دعوا یا سوگند بتی یکی از مهم ترین انواع سوگند قضایی حقوقی در آیین دادرسی مدنی محسوب می شود. که با توجه به قانون آیین دادرسی مدنی می توان شرایط اتیان سوگند بتی یا قاطع دعوا را به این صورت خلاصه نمود:

  • اولا؛ مدعی برای اثبات ادعای خود در دادگاه دلیلی نداشته باشد.
  • ثانیا؛ خوانده منکر ادعای مدعی بوده و وجود حق به نفع مدعی را انکار کرده باشد.

در چنین شرایطی، با درخواست سوگند قاطع دعوا توسط مدعی، دادگاه قرار اتیان سوگند بتی صادر خواهد کرد. از جمله پیامدهای سوگندفضایی حقوقی بتی یا قاطع دعوا آن است که اگر مدعی علیه سوگند قاطع دعوا یاد کند، حق مدعی به اثبات نخواهد رسید. در نتیجه حکم به بی حقی مدعی صادر خواهد شد. البته مدعی علیه می تواند سوگند قضایی مذکور را به طرف مقابل یعنی مدعی رد کند. که در این شرایط، اگر خود مدعی قسم قاطع دعوا یاد کرد، ادعای وی به اثبات خواهد رسید.

سوگند قضایی تکمیلی

دسته دوم ازانواع سوگند قضایی در دادگاه ، سوگند تکمیلی نام دارد. همانگونه که از نام آن مشخص است، برای تکمیل بینه ناقصی که مدعی ارائه نموده لازم و ضروری خواهد بود. لذا از جمله شرایط اتیان سوگند تکمیلی در دادگاه آن است. که مدعی برای اثبات ادعای خود در دادگاه بینه مورد قبول در دادگاه را ارائه نکرده باشد. تا دادگاه با استناد به آن حکم مقتضی را صادر کند. به همین دلیل می تواند با ادای سوگند تکمیلی در دادگاه ادعای خود را ثابت نماید.

بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی سوگند تکمیلی سبب تکمیل گواهی یا شهادت یک مرد یا دو زن می شود. صرفا در دعاوی ای کاربرد دارد که در ماده 277 قانون آیین دادرسی مدنی مورد اشاره قرار گرفته اند. در این صورت، با درخواست سوگند تکمیلی از سوی خود مدعی، دادگاه قرار اتیان سوگند تکمیلی صادر می کند. مدعی باید با رعایت نشریفات و نحوه ادای سوگند در دادگاه، قسم تکمیلی یاد کند. تا دعوا به اثبات برسد.

سوگند قضایی استظهاری

سومین نوع سوگند قضایی حقوقی در آیین دادرسی مدنی تحت عنوان سوگند استظهاری شناخته شده است. که در دعاوی علیه متوفی، مدعی باید برای اثبات حق خود قسم استظهاری یاد کند. چرا که به موجب ماده 278 قانون آیین دادرسی مدنی، در دعوای بر میت پس از اقامه بینه، سوگند خواهان نیز لازم است. در صورت امتناع از سوگند، حق وی ساقط می شود.

لذا در صورتی که مدعی وجود حقی را علیه متوفی ادعا نماید، باید ادعای خود را با استفاده از ادله اثبات دعوا ثابت کند. همچنین ادای یک قسم دیگر نیز لازم و ضروری است که این قسم تحت عنوان سوگند استظهاری شناخته شده است. در این صورت، بدون درخواست سوگند استظهاری، دادگاه راسا قرار اتیان سوگند استظهاری را صادر می کند. مدعی با ادای آن ، به حق خود خواهد رسید. اگر مدعی سوگند استظهاری یاد نکرد، ادعای وی ساقط خواهد شد.

موسسه حقوقی بین المللی عدالت آریایی با بهره گیری از بهترین وکیل کلاهبرداری تهران تا انتهای مسیر حقوقی همراه شماست.

در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 1 نظر

5 1
انواع سوگند قضایی در آیین دادرسی مدنی و در حقوق
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره