وکیل دعاوی پزشکی ، وکیلی ایست که در زمینه جرایم پزشکی فعالیت دارد. این روزها به دلیل افزایش روزافزون تعداد عملها و اقدامات زیبایی و حضور پزشکان در این زمینه، تعداد جرایم پزشکی بسیار شدت پیدا کرده است؛ طوری که افراد زیادی با مشکلات و عارضههای ناگوار حاصل از جرایم روبرو شدند. این دسته از افراد برای طلب حق خود نیاز به یک وکیل دعاوی پزشکی دارند؛ وکیلی که در این زمینه مهارت و تخصص کافی داشته و نسبت به خطایا و جرایم پزشکی آگاه باشد. البته زمانی شکایت از پزشک قابل اجراست که درمان یا اقدامات انجام شده توسط او خلاف اصول پزشکی بوده و انحراف از استانداردهای پزشکی رخ داده است.
منظور از وکیل شکایت از پزشک کیست؟
وکیل دعاوی پزشکی یک وکیل متخصص در زمینه جرایم پزشکی است که به نفع بیمار یا شاکی عمل میکند. چنین وکیل زمانی لازم است که متوجه شوید پزشک در روند درمانی شما دچار قصور پزشکی شده است که در صورت تایید ادعا، پزشک به عنوان پزشک مجرم شناخته میشود. در این حین، اقدامات و طرح شکایت از پزشک توسط وکیل شکایت از پزشک انجام میشود و برای دفاع از حقوق شما قدم بر میدارد. دقت داشته باشید، اقدام سریع به منظور پیشگیری از اتلاف وقت بسیار اهمیت دارد. وکیلی که بتواند در کمترین زمان حقوق شما را مشخص کند میتواند به عنوان بهترین وکیل شکایت از پزشک شناخته شود. در واقع رسیدگی به شکایات پزشکی روند خاصی دارد و طرح کردن شکایتنامه بر اساس خواستار حق شاکی توسط کارشناسان و بهترین وکیل دادگستری تهران قابل انجام است.
نقش وکیل شکایت از پزشک در جرایم پزشکی
وکیل شکایت از پزشک موظف است در هر مواقعی که پزشک معالج خلاف مقررات و انتظامات قانونی عمل کند و به تعهدات پزشکی خود پایبند نباشد، از طریق نهادها و سازمانهای مربوطه به شکایت شاکی پزشک رسیدگی کند. البته وکیل تنها در مواقعی که درخواست موکل براساس قانون جرم به حساب آید و جرم انگاری رخ داده باشد، اقدام به پیگیری میکند؛ در غیر این صورت درخواست طرح شکایت رد خواهد شد.
البته شخص بیمار میتواند به تنهایی برای طرح شکایت و تنظیم آن مراجعه کند و از حقوق خود دفاع نماید. اما وکیل توانایی سرعت بخشیدن به پیگیری شکایت فرد را دارد و در کمترین زمان حق و حقوق موکل خود را مشخص میکند. همچنین تنها او به قوانین و شرایطی وضع شده آگاه است و با در نظر گرفتن آنها بهتر میتواند روند پرونده را پیگیری کند و شکایت فرد موکل را موثرتر جلوه دهد.
انواع اعاده دادرسی
اعاده دادرسی یکی از راهکارهای موجود برای اعتراض به رای دادگاه است که توسط قانونگذار کشور در اختیار ما قرار گرفته است. برای ارائه انواع اعاده دادرسی باید نسبت به قوانین آیین دادرسی آشنایی کامل داشته باشید و اگر میخواهید در این راه قدم بردارید، باید از یک فرد متخصص در این زمینه کمک بگیرید. معمولاً وکیل دادگستری و وکیل حقوقی نسبت به این راهکار آشنایی کامل دارد و بهتر میتوانند درخواست اعاده دادرسی را تنظیم کنند. به طور کلی، اعاده دادرسی حقوقی دارای دو نوع مختلف است که امکان پیگیری در محضر قانون را دارد و اگر بخواهید برای درخواست اعاده دادرسی اقدام کنید، بهتر است با انواع آن آشنا شوید. بر اساس ماده ۴۳۲ قانون آیین دادرسی اعاده دادرسی به دو اصل تقسیم شده است:
الف)اصلی که عبارتست از این است که متقاضی اعاده دادرسی بهطور مستقل آن را درخواست کند.
ب) طاری که عبارتست از این است که در اثنای یک دادرسی حکمی به عنوان دلیل ارائه شود و کسی که حکم یاد شده علیه او ابراز گردیده نسبت به آن درخواست اعاده دادرسی نماید. بنابراین اعاده دادرسی در ضمن دادرسی مطرح میشود.
دادگاهی که درخواست اعاده دادرسی طاری را مشاهده نموده است وظیفه دارد آن را به دادگاه اصلی صادرکننده حکم ارسال کند و در صورت محکم بودن دلایل درخواست و قابل تشخیص بودن حکم در خصوص درخواست اعاده رسیدگی به دعوای مطروحه نسبت به به تاخیر انداختن آن و صدور حکم بسیار موثر خواهد بود. در غیر این صورت رسیدگی ادامه پیدا میکند.
انواع خطای پزشکی
با افزایش تعداد مراجعهکنندگان حوزه خاصی از پزشکی، نیاز به ابزار و تکنولوژیهای خاص افزایش پیدا و نیاز به مراجعهکنندگان به حرفه و صنایع بیشتر خواهد شد. در این حین تخلفات و قصور پزشکی بیشتر اتفاق میافتد. براساس قانون و سازمان نظام پزشکی پیشگیری از تخلفات و ارتباط به جرایم قوانینی مشخص و ثبت میشود که در صورت عدم رعایت آن جرم صورت میگیرد و فرد شاکی حق شکایت خواهد داشت.
شکایت از پزشک بر اساس اقدامات مختلف پزشکی قابل انجام است، چه در جرایم عمومی باشد و چه بر اساس توهین یا عدم اصول پزشکی رخ دهد. در موارد زیر با برخی از خطاهای پزشکی آشنا میشوید:
- عدم دقت و سهل انگاری در قصور پزشکی
- افشای اسرار بیماران
- عدم رعایت انتظامات دولتی و آیین در روند درمان بیمار
تخلفات انتظامی پزشکی در کجا رسیدگی میشود؟
سازمان نظام پزشکی یکی از مهمترین نهادها برای رسیدگی به پروندههای پزشکی است. از آنجا که این سازمان به منظور حقوق صنفی و حرفهای پزشکان بنا شده است، در مقابل از پزشکان توقع و انتظارات بسیاری دارد و در صورت عدم رعایت این قوانین و مقررات تخلف پزشکی صورت میگیرد. افرادی که در حرفه پزشکی فعالیت دارد نباید بر خلاف موازین شرعی و قانونی و مقررات صنفی و حرفه خود عمل کنند و در صورت بروز هرگونه سهلانگاری در انجام وظایف باید پاسخگو باشند. از جمله مجازات انتظامی شامل تذکر یا توبیخ شفاهی محکومیت از اشتغال به حرفه پزشکی میباشد.
مراجع شکایت از پزشک
پیگیری شکایت از پزشک در سه مراجع قابل انجام است:
دادسرای ویژه امور پزشکی:
شخص شاکی میتواند خسارت وارد شده را با کمک وکیل دیه از طریق دادسرای ویژه امور پزشکی درخواست کند و در صورت ارتکاب پزشک به کم کاری و عدم رعایت قوانین پزشکی امکان درخواست مجازات از طریق دادسری وجود دارد.
شورای حل اختلاف:
در صورتی که هزینه پرداختی بابت دیه کمتر از پنج میلیون باشد، بهتر است پرونده خود را در شورای حل اختلاف پیگیری کنید.
دادسرای انتظامی:
اگر جرم پزشکی در حدی باشد که امکان باطل شدن پرونده طبابت پزشک وجود دارد یا تصمیم دارید توبیخ کتبی برای پزشک انجام شود، بهتر است با حضور یک وکیل کیفری از دادسرای انتظامی روند شکایت خود را پیگیری کنید.
مراحل شکایت از پزشک به دلیل خطای پزشکی
برای رسیدگی بهتر و روند سریعتر شکایت خود از پزشک معالج پیشنهاد میشود، از یک وکیل متخصص کمک بگیرید تا مراحل شکایت از پزشک راحتتر صورت گیرد. در ادامه به این مراحل میپردازیم:
مراجعه به دادسری:
ابتدا در اولین مرحله باید به دادسری جرایم پزشکی مراجعه کنید یا از طریق دادسری عمومی دیگر شهر را شکایت خود را اعلام نمایید.
ثبت شکایت:
دومین مرحله مربوط به ثبت شکایت و بازرسی آن در شعبه دادسری است. سپس توضیحات خود را نزد قاضی ارائه میدهید.
انجام تحقیقات توسط قاضی:
تحقیقات لازم توسط قاضی انجام میشود، قاضی تمام مدارک مربوطه را از مرکز درمانی دریافت میکنند که برای روند سریع طرح این مرحله بهتر است درخواست خود را به مراکز درمانی هم ببرید.
ارائه مدارک توسط مرکز درمانی:
تمام پرونده برای اجرای دستورات به کلانتری ارائه میشود. در صورت عدم تکمیل پرونده دستور به بیمارستان یا پزشک صادر شود تا جهت تکمیل پرونده اقدام کنند. در این مرحله اگر لازم باشد شاهدانی برای توضیح بیشتر حضور پیدا میکنند و از آنها در مورد شکایت وضع شده توضیح خواسته میشود.
مراجعه به پزشک قانونی:
در این حین مراجعه به پزشک قانونی و مشخص شدن میزان آسیب وارد شده بسیار اهمیت دارد تا به پرونده اضافه شود و پرونده به کمیسیون پزشکی ارسال شده و کمیسیون پزشک را برای توضیحات بیشتر خواستار است.
چه زمانی از پزشک میتوان شکایت کرد؟
از آنجا که پزشکان با جان و سلامت انسانها در ارتباط هستند، وظیفه دارد تمام اقدامات خود را در راستای حفظ سلامت انجام دهند. در صورت بروز هرگونه اشتباه توسط آنها سلامتی انسان به خطر میافتد. قصور پزشکی به عنوان نوعی جرم در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است که مراکز مختلفی برای بررسی آن وجود دارد و زمانی میتوان بر مبنای آن اقدام به شکایت از پزشک کرد که بر اساس قانون مجازات جرایمی شکل گرفته باشد.
این جرایم میتواند به صورت عمومی اتفاق افتاده باشد یا خطای پزشکی. خطای پزشکی دلایل مختلفی دارد مانند بیاحتیاطی، نداشتن مهارت و عدم رعایت نکردن مقررات دولتی که علت هر کدام باشد، اجرای مجازات برای پزشک متفاوت خواهد بود. حال شما به عنوان فرد شاکی در صورت مواجه شدن با تخلفات پزشک میتوانید از طریق مراکز، شکایت خود را پیگیری کنید و برای رسیدگی بهتر و پیش بردن پرونده قضایی با یک وکیل دادگستری در ارتباط باشید. وکیل مطالبه خسارت همانند یک وکیل حقوقی حرفه ای میتواند در این زمینه یاریتان کند و مجازات پزشک مرتکب شده را از دادگاه بخواهد.
منظور از اهمال و سهل انگاری و در کل قصور پزشکی چیست؟
قصور پزشکی براساس قانون مجازات اسلامی ایران یک نوع جرم است که هنگام اجرای آن به عنوان جرم شبه عمد به حساب میآید. شرایط مختلفی باعث بروز خطای پزشکی می شود. بیمبالاتی به معنای ترک وظایف پزشکی که از نظر علمی پزشک توانایی انجام آن را داشته، اما از انجام آن امتناع کرده است، به عنوان مثال عدم تدارک و تهیه لازم مانند آزمایشات و عکسهای رادیولوژی و همچنین ارائه مشاورههای لازم و انجام معاینات قبل از عمل جراحی.
اما بیاحتیاطی نسبت به بیمبالاتی جنبه مثبتتری دارد و شامل اقداماتی است که از نظر علمی و اصول پزشکی نباید انجام شود و پزشک به دلیل کمتوجهی و دقت عدم دقت کافی مرتکب اشتباه شده و نتیجه آن آسیبدیدگی و تحت تاثیر قرار گرفتن سلامتی بیمار بوده است. به عنوان مثال، جا گذاشتن وسایل جراحی در بدن بیمار.
مهارت نداشتن هم جزء موارد قصور پزشکی است که پزشک به دلیل عدم تبحر کافی مرتکب اشتباه میشود. به عنوان مثال، نداشتن سرعت لازم برای انجام اقدامات درمان و پیشگیری از عوارض قابل پیش بینی شده. در واقع مهارت شامل کارها و تواناییهای لازم هنگام انجام وظیفه است که در صورت عدم نداشتن آن باعث ناتوانی در انجام امور تخصصی پزشک میشود.
اقدامات وکیل متخصص در امور پزشکی چگونه است؟
وکیل متخصص در امور پزشکی کسی که بیشتر در زمینه پروندههای پزشکی فعالیت دارد و به هر دو موضوع یعنی جرایم پزشکی و تخلفات انتظامی واقف است و با تکیه بر اطلاعات به دست آمده میتواند در پرونده شاکی را به خوبی پیش ببرد و هیچ مشکل در روند پرونده وجود نداشته باشد. در واقع وکیل دعاوی پزشکی بر اساس قانون و اصول رفتاری اقدامات خود را انجام میدهد و حق و حقوق بیمار نزد پزشک را خواهان است.
رسیدگی به شکایت از پزشک بر عهده چه سازمان و یا نهادی است؟
همانطور که گفتیم، رسیدگی به شکایت از پزشک توسط سازمان مختلف یعنی دادسرای ویژه جرایم پزشکی سازمان نظام پزشکی و شورای حل اختلاف ویژه امور پزشکی میباشد. هر زمان پزشکی از انجام کاری که بر عهده گرفته است، سربازند یا از وظایفی که توسط قانون برای او مشخص شده است سرپیچی کند، منجر به جرم شده است و باید نسبت به تخلف انجام شده پاسخگو باشد.
مدت زمان رسیدگی وکیل به شکایت از پزشک
مدت زمان رسیدگی به پرونده مربوط به شکایات پزشکی به تراکم آن و مراحل نظام پزشکی بستگی دارد. در واقع مدت زمانی که طول میکشد پرونده به نتیجه برسد، به اختیارات وکیل مربوط نمیشود. وکیل دعاوی پزشکی تنها موظف است امور مربوط به پرونده را به بهترین صورت ممکن بر اساس قانون و مقررات اسلامی به نتیجه برساند و در تمام این مراحل موکل خود را به مشاوره حقوقی دعوت کند. معمولا زمان تقریبی برای رسیدگی به شکایات حدود ۶ ماه و ۲ سال زمانبر است که با توجه به اتهامات و تخلفات مربوط به پزشک و تراکم پرورده ممکن است، کمتر یا بیشتر طول کشد.
شایع ترین شکایات از پزشک مربوط به چه شاخه پزشکی است؟
براساس مشاهدات شاخه پزشکی زیبایی نسبت به جراحی و درمانی با تخلف و جرایم بیشتری مواجه هست. مخصوصاً پزشکانی که در زمینه انجام اقدامات زیبایی شکم و پهلو مانند لیپوماتیک، ابدومینوپلاستی و لیپوساکشن فعالیت دارند. همچنین متخصص زیبایی که اقدامات جوانسازی مانند تزریق ژل، تزریق چربی، بوتاکس، بلفاروپلاستی و جراحی بینی و فک دست کمی از جراحان لاغری ندارند و معمولا عناوین شکایات این دسته از دکترها در زمینه استفاده از متریالهای غیربهداشتی و عدم رعایت نکات بهداشتی است و تنها دلیلی که باعث شکایت از پزشکان می شود، نتیجه غیرقابل جبران انجام اقدامات زیبایی است.
نتیجهگیری
شکایت از پزشک یکی از اقدامات رایج در میان مراجع بررسی به شکایات است که به دلیل سابقه ناگوار پزشک در زمینه کاری و بروز عوارض ناگوار حاصل از انجام اقدامات پزشکی رخ میدهد.از آنجایی که پیگیری شکایت بسیار زمانبر است، برای راحتی کار و رسیدگی بهتر پرونده یک وکیل دعاوی پزشک لازم است. چراکه او نسبت به امور و تخلفات پزشکی آگاهی کامل دارد و مراحل ثبت شکایت را سریعتر طی میکند.