افراد با اعمال ضرب و جرح به یکدیگر صدمه می زنند و بعد از ثبت شکایت اغلب محکوم به پرداخت دیه می شوند برای مثال پرداخت دیه شکستن دست یا پرداخت دیه شکستن دندان یا وقتی که آسیب منجر به بخیه می شود ، دیه بخیه باید پرداخت شود . یکی از اعضای بدن که در ضرب و شتم ها بسیار آسیب می بیند ، سر است .
نحوه تعیین مقدار دیه بخیه سر و صورت
بر اساس ماده 709 قانون مجازات اسلامی سال 92 جراحت های بدن و میزان دیه آنها با توجه به عمق و محل آسیب دیدگی متفاوت است . از این رو در نحوه تعیین مقدار دیه بخیه سر و صورت نیز موارد گوناگونی مثل نوع آسیب ، عمق آن تاثیر گذار است پس در نحوه تعیین دیه بخیه سر باید به آنها توجه کرد . البته علاوه بر اینکه مقدار دیه به این عوامل بستگی دارد نظر پزشکی قانونی نیز در آنها تاثیر گذار است . بعد از اینکه پزشکی قانونی نظرش را ارائه داد و مراحل قانونی دیگر طی شد ، دادگاه حکم مقتضی را صادر می کند و در صورت تایید ، ضارب محکوم به پرداخت دیه بخیه سر خواهد شد .
مقدار دیه بخیه سر و صورت
گفتیم که تشخیص میزان دیه بخیه از جمله دیه بخیه سر و صورت با پزشکی قانونی است که این مقدار با توجه به مقدار جراحت و محل و عمق آن متفاوت است . با توجه به این موضوع و با در نظر گرفتن ماده 709 قانون مجازات در اینجا مقدار بخیه دیه سر و صورت را بیان می کنیم :
جراحات سر و صورت و دیه آنها به ترتیب ذیل است:
الف- حارصه : خراش پوست بدون آنکه خون جاری شود، یک صدم دیه کامل
ب- دامیه : جراحتی که اندکی وارد گوشت شود و همراه با جریان کم یا زیاد خون باشد، دوصدم دیه کامل
پ- متلاحمه : جراحتی که موجب بریدگی عمیق گوشت شود لکن به پوست نازک روی استخوان نرسد، سه صدم دیه کامل
ت- سمحاق : جراحتی که به پوست نازک روی استخوان برسد، چهارصدم دیه کامل
ث- موضحه : جراحتی که پوست نازک روی استخوان را کنار بزند و استخوان را آشکار کند ، پنج صدم دیه کامل
ج- هاشمه : جنایتی که موجب شکستگی استخوان شود گرچه جراحتی را تولید نکند، ده صدم دیه کامل
چ- مُنَقَّله : جنایتی که درمان آن جز با جابه جا کردن استخوان میسر نباشد، پانزده صدم دیه کامل
ح- مأمومه : جراحتی که به کیسه مغز برسد، یک سوم دیه کامل
خ- دامغه : صدمه یا جراحتی که کیسه مغز را پاره کند، که علاوه بر دیه مأمومه ، موجب ارش پاره شدن کیسه مغز نیز میباشد.
تبصره ۱ – جراحات گوش، بینی، لب، زبان و داخل دهان، در غیر مواردی که برای آن دیه معین شده است، در حکم جراحات سر و صورت است.
تبصره ۲ – ملاک دیه در جراحتهای مذکور، مقدار نفوذ جراحت بوده و طول و عرض آن تأثیری در میزان دیه ندارد.
تبصره ۳ – جنایت بر گونه درصورتیکه داخل دهان را نمایان نسازد، موجب یک بیستم دیه کامل و اگر به نحوی باشد که داخل دهان را نمایان سازد، موجب یک پنجم دیه کامل است. در این مورد چنانچه پس از بهبودی جراحت، اثر و عیب فاحشی، درصورت باقی بماند، علاوه بر آن، یک بیستم دیه دیگر نیز باید پرداخت شود.
تبصره ۴ – هرگاه جنایت موضحه صورت بعد از التیام ، اثری از خود بر جای بگذارد، علاوه بر دیه موضحه، یک هشتادم دیه کامل نیز ثابت است و هرگاه جنایت در حد موضحه نبوده و بعد از التیام اثری از آن باقی بماند، علاوه بر دیه جنایت، یکصدم دیه کامل نیز ثابت است و چنانچه جنایت، شکافی درصورت ایجاد کند دیه آن هشت صدم دیه کامل است.
موسسه حقوقی بین المللی عدالت آریایی با بهره گیری از بهترین وکیل کیفری تهران تا انتهای مسیر حقوقی همراه شماست.
منبع: گوگل