20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تفاوت دادگاه و دادسرا در چیست؟

تفاوت دادگاه و دادسرا

راهنمای مطالعه این مطلب

قوه قضائیه یکی از مهم ترین رئوس مدیریتی کشور است. این قوه، وظیفه خطیر اجرای عدالت در بین مردم و اجتماع را دارد. وظیفه اصلی اش صیانت و حفاظت از حقوق فردی و اجتماعی افراد در جامعه اسلامی است. این قوه به عنوان اصلی ترین رکن برقراری عدالت اجتماعی، وظیفه احقاق حقوق ضایع شده افراد طبق قانون اساسی و شرع مقدس اسلام را دارد. اجزاء مختلف و بسیار متنوعی در این قوه دست به دست هم می دهند. تا اجرای عدالت تا حد توان به خوبی انجام گیرد. در این مقاله بر آنیم تا تفاوت دادگاه و دادسرا  را بررسی کنیم. با ما همراه باشید

مونا ترابی بهترین وکیل در تهران اذعان می دارد که دادگستری مجموعه قضایی است. که در هر شهری لااقل یک شعبه آن وجود دارد. مشغول رسیدگی به پرونده های قضایی همان شهر است. دادسرا و دادگاه اجزاء تشکیل دهنده دادگستری هستند. دادگستری اغلب ساختمان بزرگی دارد. دادگاه ها و دادسرا های مختلفی در آن مشغول خدمت هستند. در شهر هایی که جمعیتی کمتر از ۵۰ هزار نفر دارند، یک شعبه از هر دادگاهی در دادگستری شهر وجود دارد. اما در شهر هایی که جمعیتی بیش از ۵۰ هزار نفر دارند. در هر دادگستری باید یک شعبه دادگاه انقلاب و یک شعبه دادگاه خانواده وجود داشته باشد.

تفاوت دادگاه و دادسرا

خیلی از افراد هنگامی که با موضوعات حقوقی و کیفری مواجه می شوند، نمیدانند باید به دادگاه مراجعه نمایند؟ یا مرجع صالح برای آنها دادسراست؟ از این رو در این مقاله به بررسی تفاوت دادگاه و دادسرا می پردازیم تا در این شرایط بهترین و درستترین انتخاب را نمایید.

مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره

تفاوت دادگاه و دادسرا در تعریف

دادسرا: در کشور عزیزمان ایران، در کنار هر دادگاه عمومی جزائی، محلی به نام دادسرا وجود دارد که وظیفه آن تشکیل پرونده قضائی، تحقیق و بررسی و کشف جرم است. درواقع شروع یک پرونده قضائی در دادسرا اتفاق می افتد. اشخاصی که در دادسرا مشغول ارائه خدمت هستند شامل دادستان، معاونین دادستان، دادیار و بازپرس هستند. شعب قضایی دادسرا به این شرح است: دادستانی، بازپرسی، دادیاری، سرپرستی، اجرای احکام کیفری

دادگاه: دادگاه ها را به طور کلی از دو بعد بررسی می کنند : صلاحیت ذاتی و محلی . در اینجا صلاحیت ذاتی دادگاه که به معنی صلاحیت رسیدگی به اختلافات می باشد را بیان می کنیم تا بتوانیم با دادسرا در مقام مقایسه قرار دهیم . دادگاه ها بر اساس صلاحیت ذاتی خود به چند دسته تقسیم می گردد : حقوقی، جزایی، خانواده اطفال، عمومی و انقلاب

در مورد اینکه دادیار کیست در مقاله ی دیگری توضیح داده ایم.

انواع دادگاه کدام است؟

در بحث تفاوت میان دادگاه و دادسرا بهتر است تا با انواع دادگاه ها آشنا شویم.

  • دادگاه حقوقی : یکی از مراجع قضایی که به دعاوی حقوقی رسیدگی می کند ، دادگاه حقوقی است ، دعاوی حقوقی مربوط به اموال در دادگاه عمومی حقوقی مطرح می شود . دعاوی حقوقی خود به دو دسته اموال و اشخاص تقسیم می شود ، که دسته اموال عبارت اند از : موضوعات مالکیت ، حقوق افراد بر اموالشان ، قرارداد خرید و فروش ، اجاره ، رهن ، مطالبه طلب و یا امور مربوط به مسائل وصیت ، ارث و … در دادگاه حقوقی طرح می شود .
  • دادگاه جزایی : همانطور که از نام آن پیداست به امور جزایی رسیدگی می کنند ، همانطور که بدان اشاره کردیم بعد از اینکه دادسرا تحقیقات مقدماتی را انجام داد و متهم مجرم شناخته شد با صدور کیفرخواست پرونده دادگاه جزایی فرستاده می شود تا دادگاه حکم مقتضی را صادر نماید .
  • دادگاه خانواده : از دیگر مراجع قضایی که به امور حقوق یا مدنی رسیدگی می نماید دادگاه خانواده است که به دعاوی حقوقی اشخاص یا به طور دقیق تر دعاوی راجع به خانواده رسیدگی می نماید ، به طور مثال : دعاوی طلاق ، مهریه ، نفقه و … .
  • دادگاه اطفال : در این دادگاه به جرایم اطفال رسیدگی می کنند . اطفال باید زیر 18 سال باشند .
  • دادگاه عمومی و انقلاب : صلاحیت رسیدگی به کلیه جرایم را دارد مگر آن دسته از جرایمی که طبق قانون در صلاحیت مراجع دیگر باشد.
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره

تفاوت دادگاه و دادسرا

در نظر بدارید که در امور کیفری باید به وکیل کیفری مراجعه نمایید. مثلا امور کلاهبرداری، تخصص و مهارت بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران را می طلبد. اما در مواجهه با امور حقوقی لازم است به وکیل متخصص در همان حوزه مراجعه نمایید. به عنوان مثال در امور ملکی باید به بهترین وکیل ملکی در تهران مراجعه کنید . یا در مثالی دیگر باید بگوییم که در امور مربوط به قرارداد ها باید از مشاوره تخصصی با بهترین وکیل قرارداد در تهران بهره مند گردید.

تفاوت دادسرا و دادگاه در عملکرد

در این قسمت بر آنیم تا تفاوت دادگاه و دادسرا را در عملکردشان به صورت جداگانه و مجزا با کمک بهترین وکیل کیفری در تهران بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

تفاوت دادگاه و دادسرا در کشف جرم

در ارتباط با تفاوت دادگاه و دادسرا در کشف جرم باید بگوییم که دادسرا درزمینه شکایاتی که کیفری و جزایی است موظف است بازجویی های لازم را انجام می دهد. در صورت نیاز تحقیق و بررسی میدانی انجام دهد. درواقع این نهاد موظف است مشخص کند که آیا جرمی توسط متهم انجام شده است یا خیر. به این روند، کشف جرم می گویند. دادگاه وظیفه کشف جرم نداشته و موظف است کیفرخواستی که از طرف دادسرا ارسال شده را بررسی و متهم را محاکمه کند.

تفاوت کیفرخواست و قرار مجرمیت در دادگاه و دادسرا

بررسی تفاوت دادگاه و دادسرا برای کیفرخواست و قرار مجرمیت به این صورت است که دادسرا موظف است پس از کشف قطعی جرم کیفرخواست و قرارمجرمیت را تنظیم و برای دادگاه ارسال کند. دادگاه وظیفه تنظیم کیفرخواست و قرار مجرمیت تدارد. درواقع وظیفه دارد بنابراین دو سند قضائی، جلسه دادگاه را به سمت صدور حکم عادلانه مدیریت کند.

تفاوت دادگاه و دادسرا در صدور حکم و تعیین مجازات

برای تفاوت دادگاه و دادسرا در صدور حکم و تعیین مجازات باید بگوییم که دادسرا به ریاست دادستان وظیفه صدور حکم ندارد. صرفاً نهادی برای تحقیقات مقدماتی برای کشف نوع جرم است و در این مرحله هنوز متهم مجرم نامیده نمی شود.
دادگاه وظیفه تفهیم اتهام را دارد و مرجع قضایی قطعی صدور رأی محسوب می شود. صدور رأی یعنی اعلام مجرم شناخته شدن متهم و تعیین میزان و نوع مجازات وی در دادگاه.

 

موسسه عدالت آریایی با بهره گیری از بهترین وکیل حقوقی در تهران تا انتهای مسیر حقوقی همراه شماست.

در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 0 نظر

1 0
تفاوت دادگاه و دادسرا در چیست؟
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره