20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انواع سرقت و مجازات آن به چه صورت است؟

انواع سرقت و مجازات آن به چه صورت است؟

راهنمای مطالعه این مطلب

 به طور کلی جرم سرقت مطابق قانون مجازات اسلامی به دو نوع سرقت حدی و تعزیری تقسیم می شود. در این قانون به صراحت به تفکیک هر کدام از سرقت ها پرداخته شده است. در نتیجه برای هرکدام مجازات متمایز از دیگری مقرر شده است. به طور کلی اگر سرقتی شرایط سرقت حدی را دارا نباشد، سرقت تعزیری است. اما آیا انواع دیگری از سرقت نیز وجود دارد؟  شرایط آن ها چیست و چه طور می توان تشخیص داد سرقت تعزیری هستند یا سرقت تعزیری؟ سرقت آب و برق کدام یک از انواع سرقت است؟  آیا سرقت ادبی در تقسیم بندی انواع سرقت جایی دارد؟ در ادامه این مقاله به بررسی انواع سرقت و مجازات آن می پردازیم. مشخص است که جرم سرقت از جرایم کیفری می باشد. در نتیجه باید از بهترین وکیل کیفری در تهران برای رسیدگی به پرونده های مربوطه یاری جویید.

انواع سرقت

برای تعریف انواع سرقت ابتدا باید به تعریف سرقت توسط قانون پرداخت. وفق ماده 267 قانون مجازات اسلامی، سرقت ربودن مال متعلق به غیر است. پس از این تعریف در می یابیم از جمله جرایم علیه اموال و املاک مردم است. مطابق همین قانون برای سرقت انواعی در نظر می گیریم.

به طور کلی سرقت در نظام حقوقی ایران به دو دسته زیر تقسیم میگردد:

  • سرقت تعزیری
  • سرقت حدی

اما منظور از این سرقت ها چیست؟ قطعا بهترین وکیل موجود در ایران نیز برای تبیین مسائل مربوط به سرقت به قانون مجازات اسلامی رجوع می کند. یک وکیل حرفه ای به مواد قانونی تسلط دارد. در نتیجه برای تشخیص سرقت حدی از تعزیری، و به طور کلی برای تشخیص انواع سرقت دچار سردرگمی نمی شود. پس به یاد داشته باشید که اولین اقدام در مواجهه با جرم سرقت، تماس با پلیس و مشاوره با وکیل است. در ادامه به تیین سرقت حدی و سرقت تعزیری خواهیم پرداخت.

شرایط تحقق انواع سرقت

بهترین وکیل در تهران اذعان می دارد که شرایط انواع سرقت به شرح زیر است:

  • ربایش مال: ربوده شدن و نه صرف از مالکیت مالک جدا کردن رکن اصلی سرقت است.
  • جنس ربوده شده باید در عرف دارای ارزش اقتصادی بوده باشد تا گفته شود سرقتی محقق شده است.
  •  مال مورد سرقت باید برای شخص دیگری باشد و کسی نمی تواند مال خود را برباید. مثلا شخصی که مالش را به کسی اجاره بدهد و آن را بردارد سرقت نیست. 

انواع سرقت

ماهیت انواع سرقت

در ادامه به بررسی هر کدام از انواع سرقت و شرایط تحقق آنها به صورا جداگانه می پردازیم. با ما همراه باشید.

سرقت حدی

سرقت حدی در فقه به صورت: «ربودن مخفیانه معادل ۴.۵ نخود طلای مسکوک متعلق به غیر با هتک حرز توسط شخصی بالغ و عاقل و مختار و در غیر سال قحطی که مرتکب پدرمالباخته نباشد،» تعریف می شود.. برای اجرای حد سرقت در بررسی انواع سرقت طبق ماده ۲۶۶ قانون مجازات اسلامی باید شرایطی موجود باشد. در صورت فقدان هریک، امکان اجرای حد نیست. تنها برخی از این شرایط عبارتند از:

  • سارق باید بالغ باشد.
  • سارق به سرقت وادار نشود.
  • بداند که مال دیگری را می رباید.
  • سارق بداند که این عمل حرام است.
  • صاحب مال ،مال را در حرز قرار داده باشد.
  • سارق در حال اضطرار سرقت نکند.
  • سرقت در سال قحطی صورت نگیرد.
  • سارق مال را به قصد دزدی بردارد.
  • مال مسروقه در حرز متناسب قرار گیرد.
  • مال مسروقه از اموال دولتی و وقف نباشد.

سرقت تعزیری

در بررسی انواع سرقت باید بگوییم که وفق ماده ۶۵۱ قانون تعزیرات مجازات اسلامی هرگاه سرقت محقق شده جامع شرایط سرقت حدی نباشد، سرقت تعزیری خواهد بود.

مجازات انواع سرقت

انواع سرقت با توجه به شرایط تحقق آنها تعیین می گردند و به همین منظور دارای مجازات های متفاوتی می باشند. در ادامه این مقاله برای هر نوع مجازات مخصوص به خودش را عنوان می داریم.

مجازات سرقت حدی

 در بررسی مجازات مربوط به انواع سرقت ، مجازات برای سرقت حدی دارای ۴ مرحله به شرح زیر است:

  • برای بار اول: قطع چهار انگشت دست راست سارق از انتها به گونه‌ای که انگشت شست و کف دست باقی بماند. اگر سارق دست راست نداشته باشد، بر حسب شرایط قاضی مجازات تعزیری در نظر خواهد گرفت.
  •  مجازات بار دوم: قطع پای چپ از پایین برآمدگی به نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی ماند. اگر سارق پای چپ نداشت برای او مجازات تعزیری در نظر گرفته میشود.
  •  مجازات بار سوم: حبس ابد. امکان عفو در صورت توبه در طول حبس و موافقت مقام رهبری میسر است.
  •  و برای بار چهارم: اعدام

اصل بر این است که جرم سرقت جزو جرایم غیرقابل گذشت می باشد. اما در گذشت از سرقت حدی ابتدا باید گفت که از جمله شرایطی که برای سرقت ایجاد حد می نماید آن است که صاحب مال از سارق نزد مرجع قضایی شکایت کند. همچنین قبل از اثبات سرقت سارق را نبخشد. یا مال را قبل از اثبات جرم به مالکیت سارق در نیاورد. بنابراین سرقت مستوجب حد قبل از مراجعه به مراجع قضایی، جرمی قابل گذشت می باشد.

تاثیر توبه در سرقت حدی

 در انتهای بررسی بحث انواع سرقت و مجازات های مربوط به آنها در این بخش تاثیر توبه را در سرقت حدی عنوان می کنیم. به موجب ماده 114 قانون مجازات اسلامی : “در جرائم موجب حد، به استثنای قذف و محاربه، هرگاه متهم قبل از اثبات جرم، توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود، حد از او ساقط می گردد. همچنین، اگر جرائم فوق غیر از قذف با اقرار ثابت شده باشد، در صورت توبه مرتکب، حتی پس از اثبات جرم، دادگاه می تواند عفو مجرم را توسط رئیس قوه قضاییه از مقام رهبری، درخواست نماید.” بنابراین، توبه یکی از عوامل سقوط مجازات در جرائم مستوجب حد می باشد.

مجازات سرقت تعزیری

سرقت تعزیری از انواع سرقت است که خود دارای انواع متفاوتی به شرح زیر با مجازات هایی به شرح آنچه آورده ایم می باشد:

  • اگر سرقت با آزار اشخاص، همراه باشد و یا سارق، مسلح باشد، مجازات سرقت تعزیری، حبس از سه ماه تا ده سال و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق می باشد. در صورتی که جرح و آسیبی نیز به شخصی، وارد شود، علاوه بر مجازات جرح به حداکثر مجازات مذکور، یعنی ده سال حبس و هفتاد چهار ضربه شلاق، محکوم می شود.
  • هر گاه سرقت تعزیری در مناطق حادثه دیده ای، همچون سیل یا زلزله‌ زده یا جنگی یا آتش‌ سوزی یا در محل تصادف رانندگی، انجام شود، مرتکب به مجازات حبس از یک تا پنج سال و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق، محکوم می شود.
  • هر گاه شخصی، مرتکب دزدی و ربودن مال دیگری از طریق کیف زنی، جیب‌ بری و مواردی از این قبیل شود، به حبس تعزیری از یک تا پنج سال و تا هفتاد چهار ضربه شلاق‌، محکوم می شود.

انواع سرقت - مجازات سرقت حدی

وکیل برای انواع سرقت

همانطور از گفته های بالا مشخص است، طرح دعوا در امر سرقت امری تخصصی می باشد. در نتیجه این کار تنها ساخته ی دست یک وکیل مجرب است. پس اگر بزه دیده ی جرم سرقت هستید، فرقی نمی کند که درگیر کدام یک از انواع سرقت ها، اعم از جیب بری و خفت گیری و غیره، باشید. در هر حالت، بهتر است در اولین فرصت از یک وکیل دادگستری برای احقاق حق خود مدد بجویید.

در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 0 نظر

1 0
انواع سرقت و مجازات آن به چه صورت است؟
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره