ازدواج، تنها راه قانونی برای شکلگیریِ خانواده است. گاه تلاش دو انسان برای قرار در کنار یکدیگر و موجودیت بخشیدن به این نهاد اجتماعی به ثمر می نشیند. اما در ادامه مسیر به خاطر عوامل متعددی، این رابطه پایدار نمی ماند. در نتیجه در صدد پایان بخشیدن به آن بر می آیند. برخلاف تلقی عرفی که طلاق به درخواست زوج باید مطرح شود، در برخی موارد طلاق به درخواست زوجه واقع می شود. در اینجاست که می توان با کمک از یک وکیل پایه یک دادگستری مجرب نسبت به ارائه دادخواست طلاق زوجه به دادگاه کمک گرفت. در این نوشتار، به بررسیِ موضوعِ طلاق به درخواست زوجه و مهم ترین نکات حقوقیِ آن پرداخته خواهد شد.
در موسسه عدالت آریایی، با همکاری بهترین وکیل در تهران و شهرستانها، آماده ارائه خدمات حقوقی و کیفری به کاربران و مراجعین می باشیم. با ما تماس بگیرید: 09121979750
طلاق به درخواست زوجه
قبل از بررسی طلاق به درخواست زوجه بهتر است با معنا و مفهوم حقوقی و قانونی طلاق آشنا شویم. طلاق، مهم ترین روشی است که در قانون برای انحلال نکاح دائم پیش بینی شده است. بنابراین، برای انحلال عقد نکاح موقت نمی توان از این روش استفاده نمود. به لحاظ حقوقی، طلاق یک عمل حقوقی است که با اراده یکی از طرفین رابطه زناشویی نیز واقع می شود. در نتیجة آن، رابطه زناشویی خاتمه پیدا می کند. طلاق در صورتی بهطور صحیح واقع می شود که تشریفات قانونیِ مرتبط با آن رعایت شود. یکی از مهمترین تشریفات قانونی که رعایت آن ضرورت دارد، حضور دو شاهد در زمان جاریشدن صیغه طلاق است. چنانچه طلاق بدون رعایت چنین تشریفات قانونی صورت بگیرد، اعتبار قانونی ندارد و اثر قانونیِ آن، یعنی انحلال رابطه زناشویی، به وجود نمیآید.
طلاق براساس آنکه به درخواست کدام یک از طرفین رابطه زناشویی صورت پذیرد، انواع مختلفی پیدا می کند. که می توانید جهت پیش برد پرونده خود از به بهترین وکیل تهران مراجعه کنید. در نتیجه درخواست پذیرش دعاوی خود را داشته باشید. طلاق ممکن است:
- به درخواست زوج (یعنی شوهر)
- طلاق به درخواست زوجه (یعنی زن)
- یا هر دوی آنها واقع شود.
در هر یک از این موارد، عنوان طلاق، شرایط و ویژگیهای آن متفاوت است.
موارد طلاق به درخواست زوجه
قانونگذار شرایطی را پیشبینی کرده است که در صورت تحقق آنها زوجه می تواند برای طلاق اقدام نماید. در نتیجه به همین منظور ابتدا باید به یک وکیل طلاق مجرب مراجعه نماید. مطابق قانون مدنی، موارد طلاق به درخواست زوجه به شرح زیر است:
- الف. عدم پرداخت نفقه توسط زوج: مطابق ماده 1129 قانون مدنی، چنانچه زوج از پرداخت نفقه خودداری نماید یا اینکه توانایی مالی برای پرداخت نفقه نداشته باشد، زوجه میتواند به دادگاه مراجعه نماید و از مراجع قضایی درخواست کند که همسر او را به پرداخت نفقه ملزم نمایند. چنانچه دادگاه حکم را به نفع زوجه صادر کند، اما باز هم زوج این حکم را اجرا نکند و از این طریق نیز امکان ملزمنمودن زوج به پرداخت نفقه وجود نداشته باشد، زوجه میتواند برای طلاق اقدام کند و از دادگاه بخواهد که حکم طلاق را صادر نماید.
- ب. عُسر و حرج: مطابق ماده 1130 قانون مدنی، چنانچه دوام رابطه زناشویی موجب عسر و حرج زوجه باشد، او می تواند به دادگاه مراجعه نموده و تقاضای طلاق کند.
- پ. غیبت شوهر برای مدت بیش از 4 سال: اگر شوهر حداقل برای مدت 6 ماه متوالی یا 9 ماه متناوب در یک سال، زندگی خانوادگی خود را بدون داشتن عذر موجه ترک کند، زوجه میتواند با اثبات اینکه این شرایط موجب عسر و حرج است، تقاضای طلاق کند. مورد دیگر مربوط به حالتی است که شوهر برای مدت بیش از 4 سال غیبت میکند. در این مورد، دیگر نیازی به اثبات عسر و حرج نیست. مطابق ماده 1029 قانون مدنی، اگر شخصی برای مدت 4 سال تمام غایب مفقودالاثر باشد، همسر او میتواند تقاضای طلاق کند.
مراحل طلاق به درخواست زوجه
مراحل طلاق به درخواست زوجه از قرار زیر است:
- زوجه باید بهعنوان نخستین مرحله، برای تنظیم و ثبت دادخواست طلاق اقدام نماید. برای تنظیم و ثبت دادخواست طلاق باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه شود. پس از تنظیم و ثبت دادخواست طلاق، پرونده به یکی از شعبههای دادگاه خانواده ارجاع داده میشود و پس از آن، رسیدگی به درخواست زوجه آغاز میگردد.
- مطابق مواد 27 و 28 قانون حمایت خانواده، دادگاه پس از آغاز رسیدگی، پرونده را به منظور ایجاد صلح و سازش به داوری ارجاع میدهد. پس از صدور قرار ارجاع امر به داوری، هر یک از زوجین مکلف خواهند بود که ظرف مدت یک هفته پس از تاریخ ابلاغ، یک نفر از اقارب خود را که حداقل 30 سال سن داشته باشد و آشنا به مسائل شرعی، خانوادگی و اجتماعی باشد، به عنوان داور به دادگاه معرفی کند.
- طبق مواد 26 و 29 قانون حمایت خانواده، دادگاه پس از طیشدن تمامی مراحل قانونی حسب مورد به صدور حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اِعمال وکالت در طلاق اقدام مینماید.
- مطابق ماده 33 قانون حمایت خانواده، مدت اعتبار حکم طلاق، 6 ماه پس از تاریخ ابلاغ رأی فرجامی یا انقضای مهلت فرجامخواهی است. زوجه ظرف این مدت مهلت دارد که حکم طلاق را به دفتر رسمی ازدواج و طلاق تسلیم نماید. چنانچه پس از تسلیم حکم طلاق به دفتر رسمی ازدواج و طلاق توسط زوجه، زوج ظرف مدت یک هفته از تاریخ ابلاغ مراتب در دفترخانه حاضر نشود، سردفتر به زوجین ابلاغ میکند که برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن، در دفترخانه حاضر شوند.
وکالت در طلاق به درخواست زوجه
یکی از تلقی های نادرستی که در میان اعضای جامعه رواج دارد، این است که حق طلاق صرفاً با مرد است. او میتواند هر زمانی که تمایل داشته باشد، همسر خود را طلاق دهد. این در حالی است که اولاً همانطور که در این مطلب نیز مورد بررسی قرار گرفت، زوجه نیز می تواند برای درخواست طلاق اقدام نماید. ثانیاً مرد نیز صرفاً در صورت رعایت شرایط قانونی می تواند برای طلاقدادن همسر خود اقدام کند.
مطابق قانون مدنی، زوج می تواند در ضمن عقد نکاح یا هر عقد لازم دیگری، به همسر خود وکالت برای طلاق بدهد. وکالت برای طلاق می تواند بهصورت مشروط یا مطلق باشد. منظور از وکالت مشروط این است که طرفین با هم توافق کنند. که اگر شوهر زن دیگری بگیرد، یا در مدت معینی غایب شود. یا نفقه زوجه را نپردازد. یا به گونهای رفتار کند که زندگی را برای زوجه غیرقابل تحمل نماید و …، زوجه دارای وکالت باشد که پس از اثبات تحقق این شرط در دادگاه، خودش را مطلقه کند. در این موارد، بهصورت مشروط به زوجه وکالت برای طلاق داده میشود. وکالت در طلاق به درخواست زوجه ممکن است که مشروط باشد. مطلق باشد. منظور از وکالت مطلق این است که زوج به زوجه وکالت بدهد که هر زمان که بخواهد، خودش را مطلقه کند.