تعریف کلمه: از ریشه «ودی» به معنی راندن و ردکردن است . از آنجایی که قتل و جنایت غالباً توأم با جاری شدن خون و خونریزی بوده است و خونریزی هم منجر به هلاکت و مرگ میگردد بنابراین معنای آن با معنای ریشهی آن «ودی» متناسب است. تعریف آن مطابق قوانین کشور به این صورت آماده است که هرکس عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان، سلامتی یا مال دیگری لطمه ای وارد کند که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود خواهد بود .
انواع دیه:
- قتل
- اعضای بدن
- منافع اعضاء
- جراحات
ماه های حرام: ماه های حرام شامل چهار ماه رجب، ذی القعده، ذی الحجه و محرم هستند.
انجام قتل به جز قتل عمدی در ماه های حرام موجب افزایش ثلث آن می شود. به موجب ماده ۵۵۵ قانون مجازات اسلامی هرگاه رفتار مرتکب و فوت مجنی علیه هر دو در ماههای حرام : «محرم، رجب، ذی القعده وذی الحجه» یا در محدوده حرم مکه، واقع شود خواه جنایت عمدی خواه غیرعمدی باشد، علاوه بر دیه نفس، یک سوم آن نیز افزوده میگردد و سایر مکانها و زمانهای مقدس و متبرک مشمول حکم تغلیظ نیست.
ماده ۵۵۶- در حکم تغلیظ دیه در ماه های حرام فرقی میان بالغ و غیربالغ زن و مرد و مسلمان و غیرمسلمان نیست. سقط جنین نیز پس از پیدایش روح، مشمول حکم تغلیظ است.
ماده ۵۵۷- تغلیظ دیه مخصوص قتل نفس است و در جنایت بر اعضاء و منافع جاری نیست. در خصوص افزایش آن در ماههای حرام، که به تغلیظ دیه معروف است، سه مطلب مهم وجود دارد:
- این افزایش فقط در خصوص قتل است و ارتباطی به دیه اعضا ندارد.
- در ماههای حرام، یک سوم مبلغ دیه کامل، به میزان آن، افزوده میشود؛ یعنی دیه ماه حرام، دو برابر نیست.
- این افزایش دیه به شرطی اتفاق میافتد، که هم جنایت و هم فوت، در ماه حرام واقع شود.
پیشنهاد می کنیم در مورد اینکه دیه چشم چقدر است مقاله ی دیگر ما را مطالعه کنید.
موسسه حقوقی بین المللی عدالت آریایی با بهره گیری از بهترین وکیل کیفری تهران تا انتهای مسیر حقوقی همراه شماست.