20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

شرط ارث بری در ازدواج موقت

شرط ارث بری در ازدواج موقت

راهنمای مطالعه این مطلب

تعریف ارث:

ارث در لغت به معنای انتقال غیر قراردادی چیزی، از شخص به دیگری است و همچنین به معنای بقیه‌ و باقیمانده‌ چیزی نیز می‌باشد. در اصطلاح حقوقی مقصود از آن، انتقال مالکیت اموال میت، پس از فوت به ورّاث او می‌باشد. قانون‌گذار در کلام خود کسی را که ارث می‌برد وارث، و متوفی را مورّث و اموال و دارائی متوفی در حین فوت وی را، ترکه می‌نامد.

شرط ارث بری همسر:

بر اساس ماده 867 قانون مدنی ، ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا می کند . از جمله اشخاصی که بر اساس قانون مدنی از هم سهم می برند زن و شوهر هستند که با هم عقد کرده باشند و در حین فوت ، در زوجیت هم باشند. سهم  زن از شوهر در صورت داشتن فرزند و نداشتن فرزند با هم تفاوت دارد . در صورتی که مرد صاحب فرزند نباشد ، سهم زن یک چهارم خواهد بود. اما در صورتی که مرد فرزند داشته باشد ، سهم زن یک هشتم است .

ارث زن در عقد موقت:

در ماده 940 قانون مدنی رابطه ارث میان زوجینی برقرار شده است که عقد دائم کرده باشند .بر اساس این ماده ” زوجین که زوجیت آنها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند ، از یکدیگر ارث می برند “. ارث نبردن زن در عقد موقت ، بر اساس قواعد فقهی است . که در قانون مدنی هم بر این اساس پیش بینی شده است . به این دلیل که ارث بردن و رابطه توارث ، جزء احکام آمره هستند  توافق بر خلاف آن هم مجاز نمی باشد .

در نکاح منقطع، زوجین علی‌الاقاعده از یکدیگر سهم نمی‌برند. این مساله به روشنی از ماده‌ی ۹۴۰ ق. م قابل درک است. برخی از حقوق‌دانان معتقدند که، اگرچه در ماده ۹۴۰ ق. م آمده است: «زوجین که زوجیت آن‌ها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند از یکدیگر سهم می‌برند». لیکن حکم این ماده، به استناد ماده ۱۰ ق. م به این معنی نیست که زوجین در نکاح منقطع، نمی‌توانند شرط وراثت قرار دهند. در این خصوص باید بگوییم که اگر زن یا مرد در ضمن عقد نکاح موقت، شرط نمایند که در قالب وصیت از یکدیگر ارث ببرند، این وصیت تا مقدار ثلث آن صحیح و نافذ است. زیرا مطابق قانون مدنی هر شخصی می‌تواند تا زمانی که در قید حیات است تا یک سوم اموالش را وصیت نماید و در این خصوص ممنوعیتی وجود ندارد. برخی دیگر از حقوق‌دانان معتقدند که نمی‌توان در نکاح منقطع چنین شرطی نمود. چرا که نتیجه‌ این شرط آن است که، زوج  منقطعه که قانوناً در شمار ورثه نیست به جمع آن‌ها افزوده شود. حال اینکه مقررات باب ارث از جمله‌ قوانین آمره هستند که افراد هرگز نمی‌توانند بر خلاف آن توافق کنند و با میل خود کسی را از جمع ورثه خارج نموده یا به آن اضافه نمایند. در نتیجه، اشخاص نمی‌توانند به استناد اصل حاکمیت قرارداد‌ها (م ۱۰ ق. م) درباره‌ موضوعی که می‌دانیم از احکام امری قانونی است، تصمیم بگیرند. از سوی دیگر قید «که زوجیت آن‌ها دائمی بوده» در عبارت ماده‌ ۹۴۰ ق. م نشان دهنده‌ آن است که نکاح منقطع نمی‌تواند سبب ارث باشد.

لذا با توجه به امور تخصصی مشاوره حقوقی ازدواج موقت، مشاوره حقوقی صیغه ،میتوانید با وکلای ما تماس بگیرید.

موسسه حقوقی بین المللی عدالت آریایی تا انتهای مسیر حقوقی در کنار شما خواهد بود.

منبع : گوگل

در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 0 نظر

1 0
شرط ارث بری در ازدواج موقت
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره