یکی از جرائم بسیار سنگینی که عواقب جبرانناپذیری را در پی دارد قتل است. همهی جوامع و نظامهای حقوقی جهان توجه ویژهای به جرم قتل دارند و برای عدم گسترش این اقدام خشونتآمیز، قوانین گوناگونی برای مجازات در نظر گرفته شده است. وکیل قتل از مهارت و تجربهی کافی در زمینهی حل و فصل پروندههای ارتکاب قتل برخوردار بوده و میتواند از ادله و مدارک مستندی برای احقاق حقوق افراد استفاده نماید. در حقیقت، به همان میزانی که جرم قتل نتایج و آثار زیانباری را به همراه دارد، روند دادرسی پیچیدهای نیز دارد و هرگونه کوتاهی و آشنا نبودن با قوانین مربوطه باعث ضایع شدن حقوق افراد میشود. در نتیجه باید سعی کنید بهترین و ماهرترین وکیل قتل را استخدام کنید. برای یافتن بهترین وکیل تهران با ما تماس بگیرید.
وکیل متخصص قتل
جهت انتخاب وکیل متخصص قتل، باید به دنبال یک وکیل کیفری باشید که دارای اطلاعات کافی در این زمینه باشد. وقتی جرم قتل رخ میدهد، ابعاد آن بسیار وسیعتر از آنچه در ظاهر به نظر میرسد میباشد. وکلای متخصص و ماهر با کاهش آسیبهای وارد شده به افرد درگیر، سعی میکنند مجازات مرتکبان را کاهش دهند. یک وکیل قتل حساسیت کاری بسیار بالایی دارد زیرا نتیجهی کار او تاثیر زیادی بر زندگی افراد مختلف و حتی جامعه انسانی میگذارد. به همین دلیل، افرادی که به دنبال وکیل در زمینهی قتل هستند باید اطلاعات جامع و کاملی دربارهی قانون و نحوهی انتخاب وکیل برای پرونده قتل داشته باشند تا بتوانند یک وکیل متخصص و حرفهای را برای سپردن وکالت پرونده به او انتخاب نمایند. گاهی اوقات نیاز به مشاوره با یک وکیل دیه را پیدا میکنید که در این صورت نیز باید به دنبال مجربترین وکیل بگردید.
وکیل قاتل
زمانی که پروندههای قتل در محاکم قضایی مطرح میشوند، اولین چیزی که به ذهن خطور میکند این است که باید از یک وکیل متخصص و حرفهای برای پرونده کمک بگیرند تا حق و حقوق قاتل و همچنین خانواده مقتول ضایع نگردد. تنها کسی که در چنین مواقعی میتواند خدمات حقوقی را به طور حرفهای ارائه دهد، وکیل قتل است. وکیل قاتل از تمام جزئیات مربوط به پروندههای قتل اطلاع دارد و میتواند با جمعآوری مدارک و ادلهی اثبات باعث کاهش مجازات قاتل شود. در صورتی که وقت کافی برای مراجعه به دفتر وکالت را ندارید و یا سوالی دارید که باید فوراً پاسخ آن را بدانید، میتوانید از مشاوره حقوقی تلفنی استفاده کنید.
شرایط گذشت از قصاص چیست؟
اولیا دم یا ولی دم در واقع ورثه مقتول هستند، یعنی همان کسانی که در صورت فوت مقتول از او ارث میبرند اما قانون زن و شوهر را از داشتن حق قصاص مستثنی کرده، اگرچه از هم ارث میبرند. آن دسته از افراد که صاحب حق قصاص یا اولیا دم هستند میتوانند در هر مرحلهای از روند رسیدگی به پرونده و یا حتی اجرای حکم با مرتکب یا قاتل مصالحه کنند، این مصالحه میتواند به صورت مجانی انجام شود یا در برابر دریافت حق یا مالی از مرتکب بگذرند. البته اگر اولیای دم قصد گذشت داشته باشند، همهی آنها باید توافق داشته باشند.
توجه داشته باشید که گذشت یا مصالحه از قصاص پیش از صدور حکم و یا پس صدور حکم از سوی مرجع قضایی منجر به از بین رفتن قصاص میگردد.
لازم به ذکر است که به موجب ماده 364 قانون مجازات اسلامی، رجوع از گذشت جایز نیست. بدین ترتیب در صورتی که اولیاء دم از قصاص مرتکب گذشت کنند و قصاص ساقط شود، دیگر مجاز نیستند پس از آن دوباره از گذشت خود رجوع کنند.
مجازات انواع قتل
الف) قتل عمد
جرم قتل عمد در هر حالتی قصاص نفس است. یعنی ولی دم یا اولیاء دم مقتول میتوانند تقاضای قصاص یعنی کشتن قاتل را داشته باشند. البته اولیاء دم مقتول میتوانند گذشت کنند یا به جای قصاص، دیه دریافت کنند. از طرف دیگر در صورتی که شخص مرتکب قتل عمد شده ولی قصاص انجام نمیگیرد، علاوه بر پرداخت دیه، به ۳ تا ۱۰ سال حبس نیز محکوم میگردد.
ب) قتل غیرعمد
قتل غیر عمد به دو دستهی قتل شبه عمد و قتل خطای محض تقسیم میشود:
1) قتل شبه عمد
به دلیل اینکه چنین قتلی عمدی نیست، پس مستوجب قصاص نمیباشد و مرتکب باید در عوض دیه پرداخت کند. البته در مورد این مسئله که آیا مرتکب زندانی نیز میشود یا خیر اختلاف نظر وجود دارد اما در قتل غیر عمد ناشی از تصادفات رانندگی، مرتکب نه تنها باید دیه پرداخت کند، بلکه باید مجازات حبس را نیز تحمل کند. در مصادیق دیگر، حکم پرداخت دیه از سوی مرتکب، قطعی و حتمی است.
2) قتل خطای محض
قتل خطای محض مثل قتل شبه عمد مستوجب پرداخت دیه میباشد. تنها تفاوت این است که در قتل شبه عمد دیه را خود مرتکب پرداخت میکند اما در قتل خطای محض، عاقلهی مرتکب، ملزم به پرداخت دیه میباشد. عاقله یعنی بستگان و خویشان ذکورِ (مرد) نسبی شخص قاتل به ترتیبِ طبقات ارث مثل پدر، پدربزرگ، فرزند پسر، برادر، عمو، دایی و غیره. مبنای پرداخت دیه از طرف این افراد در صورت قتل خطای محض، فقه میباشد.
وکیل قتل یا وکیل تسخیری؟
برای اینکه در روند دادرسی پرونده قتل بتوانید به نتیجه مطلوبی برسید، باید حتماً به وکیل دادگستری در حوزه قتل مراجعه نمایید. چنین وکلایی معمولاً علاوه بر دانش کافی از تجربهی بسیار زیادی نیز در پروندههای مربوط به قتل برخوردارند.
انتخاب وکیل در پروندههای قتل تا حدی برای قانونگذار مهم است که در ماده ۱۸۶ قانون آیین دادرسی کیفری به موضوعی به نام وکیل تسخیری پرداخته است. به موجب قانون آیین دادرسی کیفری، متهم حق دارد از دادگاه تقاضا كند وكيلي را براي او انتخاب نمايد. در صورتی که دادگاه تشخیص دهد متهم قادر به انتخاب وكيل نیست، از میان وكلاي حوزه قضايي و یا از نزديكترين حوزه مجاور وكيلي را براي او تعيين خواهد کرد و اگر وكيل درخواست حقالوكاله کند، دادگاه حقالزحمهی وی را متناسب با كار تعيين خواهد نمود که از رديف مربوط به بودجه دادگستري پرداخت میگردد.
شرایط عمومی قصاص
شرایط عمومی قصاص به انواع مختلفی تقسیم میگردد که در قانون مجازات اسلامی به طور کامل به آنها پرداخته شده است. با توجه به قانون، میتوان شرایط عمومی قصاص را به صورت زیر دستهبندی کرد:
– قصاص زمانی ثابت میشود که قاتل، پدر یا از اجداد پدری مقتول نباشد و مقتول عاقل بوده و از لحاظ دین و مذهب با قاتل برابر باشد.
– در صورتی که مقتول مسلمان باشد، مسلمان نبودن قاتل، مانع قصاص نمیشود.
– این ادعا باید در دادگاه ثابت شود که قاتل، پدر یا یکی از اجداد پدری مقتول است و در صورت عدم اثبات، حق قصاص، حسب مورد، با سوگند ولی دم ثابت میشود.
– هرگاه یک فرد غیر مسلمان مرتکب جنایت عمدی یک فرد مسلمان شود، حق قصاص ثابت است. در این هنگام هیچگونه تفاوتی در میان ادیان، فرقهها و گرایشات فکری وجود ندارد.
– اگر مقتول غیر مسلمان باشد و قاتل پیش از اجرای قصاص، مسلمان شود، قصاص ساقط شده و علاوه بر پرداخت دیه به مجازات تعزیری محکوم میگردد.
– جنایت عمدی یک فرد نابالغ موجب قصاص میباشد.
– مرتکب جنایت عمدی یک فرد مجنون علاوه بر پرداخت دیه، به تعزیر هم محکوم میگردد.
– جنایت عمدی یک جنین، هر چند بعد از حلول روح باشد، موجب قصاص نمیباشد.
مزایای کمک گرفتن از وکیل قتل
کمک گرفتن از وکیل متخصص در امر قتل مزایای بیشماری را به همراه دارد. این نوع وکیل موجب تسریع روند دادرسی پرونده قتل میشود و مانع از اتلاف وقت طرفین میگردد. با حضور وکیل در پروندههای قتل، شاکی قانوناً میتواند در دادگاه حضور پیدا نکند و وکیلش به جای او در جلسات دادگاه شرکت نماید. این امر باعث میشود تا میزان آسیبهای روحی و فشارهای روانی کاهش پیدا کند. وکیل تسلط کافی بر قوانین حقوقی دارد و با تمام جزئیات ارائهی ادلهی اثبات و استنادات قانونی آشنایی دارد، بنابراین به کمک تخصص و مهارت خود میتواند مجازات قاتل را کم کند. به کمک یک وکیل ماهر، روند تحقیقات پروندهی قتل با سرعت بیشتری انجام میشود و خیلی از حقایق پرونده برای قاضی مشخص میگردد.
ادله اثبات در پرونده قتل
۱- اقرار
به موجب ماده 164 قانون مجازات اسلامی، اقرار یعنی «اخبار شخص به ارتکاب جرم از جانب خود». از این رو، اقرار روشی است که به کمک آن فرد چیزی را اعلام میکند. وقتی کسی اقرار به موضوعی کند، آن موضوع ثابت میشود و قطعی است و به هیچ ادلهای برای اثبات آن نیاز نیست. جهت اثبات قتل عمد به روش اقرار، فقط کافی است که قاتل یک بار اقرار کند که شخصی را خودش کشته است. البته شرط پذیرش اقرار این است که شخص اقرار کننده عاقل و بالغ باشد، از سلامت روان برخوردار باشد و در بیان اقرار اراده و اختیار آزاد داشته باشد.
۲- بینه
بینه در لغت یعنی یک دلیل انکار نشدنی و در اصطلاح حقوقی یعنی شهادت و گواهی. شهادت به این معناست که کسی آنچه را که دیده به ضرر شخص ثالث بیان نماید. در اثبات جرائم و به خصوص جرم قتل، وقتی شکواییهی قتل از جمله قتل عمد تقدیم گردد، زمانی بر شهادت تکیه میشود که متهم مسئولیت جرم را نپذیرد و آن را انکار نماید. شاهد نیز باید از شرایط لازم برای بیان شهادت برخوردار باشد، مثلاً باید عاقل باشد، عادل باشد و …
۳- قسامه
قسامه در اصطلاح حقوقی یعنی سوگند خوردن و یکی از روشهای اثبات جرم میباشد. قسامه از فقه برگرفته شده است. جهت اثبات قتل به واسطهی قسامه، در صورتی که ولی دم مقتول ادعا نماید که شخصی قاتل است ولی شاهد و سندی برای اثبات این ادعا نداشته باشد، باید 50 مرتبه در دادگاه قسم بخورد که شخص مورد نظر قاتل است. طبق موارد قانون مجازات اسلامی، اداکنندگان سوگند باید افرادی باشند که بتوان احتمال اطلاع آنها ار وقوع جنایت را توجیه کرد. قسامه برای اثبات جرم قتل در درجهی آخر قرار دارد.
۴-علم قاضی
علم قاضی به معنای اسناد و مدارکی است که قاضی برای اثبات جرم به آنها استناد مینماید. این راه برای اثبات جرم به ویژه اثبات جرم قتل در حال حاضر بسیار کارآمد است، چرا که اثبات قتل از طریق قسامه و اقرار بسیار دشوار میباشد.
مهلتی که برای پرداخت دیه مشخص شده است چقدر است؟
به موجب قانون، مجرم یک فرصت معین برای پرداخت دیه دارد بنابراین قانوناً نمیتوان مجرم را تحت فشار قرار داد تا کل دیه را طی چند روز یا مقداری از آن را در فرصت محدودی پرداخت کند. مطابق با ماده ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی، مهلت پرداخت دیه از زمان وقوع قتل به این صورت میباشد: در قتل عمد ظرف یک سال قمری، در قتل شبه عمد ظرف دو سال قمری و در قتل خطای محض، ظرف سه سال قمری.
آیا خانواده مقتول برای اعدام قاتل باید دیه پرداخت کنند؟
۱- زمانی که بعضی از اولیاء تقاضای قصاص کنند اما برخی دیگر نخواهند قصاص کنند و بخواهند دیه دریافت کنند، آنهایی که تقاضای قصاص دارند باید سهم دیهی اولیاء دم دیگر را بپردازند یا اگر اولیاء دم که کبیر هستند تقاضای قصاص داشته باشند باید سهم اولیاء دم صغیر را حساب کرده و به حسابی که دادگستری برای این کار افتتاح کرده واریز کنند تا بعد از رسیدن اولیاء دم صغیر به سن قانونی، در صورتی که تقاضای دیه داشته باشند به آنها پرداخت شود. این دیه به خانواده مقتول تعلق میگیرد، نه قاتل.
۲- اگر مقتول یک نفر باشد اما قاتل بیش از یک نفر باشد، مثلاً اگر قاتلین دو نفر باشند و اولیاء دم تقاضای قصاص هر دو را داشته باشند، باید به اولیاء دم هر کدام از قاتلین نصف دیه یک انسان را پرداخت کنند تا عدالت برقرار گردد چرا که مقتول یک نفر بوده اما اکنون دو نفر قصاص میشوند، پس باید دیهی یک نفرِ اضافه پرداخت گردد.
۳– اگر قاتل مرد و مقتول زن باشد، به دلیل اینکه دیه زن نصف دیه مرد است، پس اگر اولیاء دم بخواهند قاتل را قصاص کنند باید نصف دیه مرد را به خانوادهی قاتل بپردازند.
قتل شبه عمد چیست؟
قتل شبه عمد دارای سه حالت است:
حالت اول زمانی است که شخص قصد کشتن کسی را نداشته باشد اما قصد انجام رفتار و کاری را دارد که به لحاظ عرفی مرگبار نیست. مثل اتفاقی که در تصادفات رانندگی میافتد.
حالت دوم زمانی است که شخص نسبت به موضوع آگاهی نداشته باشد. مثلاً شخص الف قصد داشته رفتاری را نسبت به یک شی یا یک حیوان انجام دهد، اما بعداً مشخص شده که او مرتکب اشتباه شده و موضوع در واقع انسان بوده نه شی یا حیوان. در اینجا قاتل قصد کشتن مقتول را نداشته و رفتارش از لحاظ عرفی کشنده نبوده اما نسبت به موضوع ناآگاه بوده و اشتباه کرده است.
حالت سوم خیلی شبیه حالت اول است. یعنی قاتل مرتکب یک اشتباه میشود، مثلاً بیاحتیاطی و بیمبالاتی میکند، مقررات را رعایت نمیکند یا کاری میکند که در آن مهارت ندارد. آنچه که قتل را شبه عمد میکند این است که شخص قصد کشتن ندارد و رفتارش نیز به لحاظ عرفی کشنده و مرگبار نیست، مثل تصادفات رانندگی.
در صورتی که قاتل خود را بکشد دیه مقتول بر عهده کیست؟
دیه قتل عمد و شبه عمد به موجب ماده ۴۶۲ قانون مجازات اسلامی، به عهدهی قاتل میباشد. در صورت کشته شدن، فرار یا خودکشی قاتل، توجیهی برای پرداخت از اموال قاتل یا دیگران وجود ندارد اما اختلافاتی نیز در این زمینه بین فقها وجود دارد.
مزایای مشاوره با وکیل قتل چیست
با وجود همهی مراحل و جزئیات قانونی در پروندههای قتل، مشخص است که روند دادرسی در چنین پروندههایی با پیچیدگیهای زیادی همراه است. یک وکیل ماهر، حرفهای و مجرب در زمینهی قتل از تمام پیچیدگیها و مشکلات در پروندههای قتل اطلاع دارد و میتواند به احقاق حقوق موکلان خود کمک کند. طرفین پروندههای قتل باید در انتخاب یک وکیل متخصص و حرفهای بسیار دقت کنند و آن را جدی بگیرند تا از ضایع حقوقشان جلوگیری نمایند. آسیبها و خسارات ناشی از پروندههای کیفری به شدت مخرب بوده و حتی در بعضی از موارد جبرانناپذیر هستند.