وکیل کیفری، فردی است که به علوم مختلف جرم شناسی و جزا، روانشناسی، شخصیت شناسی تسلط داشته و در دعاوی کیفری مانند قتل، مواد مخدر، سرقت، خیانت در امانت، کلاهبرداری، انتقال مال غیر و … فعالیت می نماید. وکیل کیفری خوب ضمن تسلط به دانش و تحصیلات تکمیلی در زمینه امور جزایی، دارای تجربه کافی در بررسی و پیگیری و حل و فصل پرونده های کیفری، رویه دادگاه ها و دادسراها و قوانین مربوطه همچون قانون مبارزه با مواد مخدر، قاچاق کالا و ارز و سایر قوانین امور کیفری می باشد. نظر بگرید و مشکلی در قرارداد ملکی شما به وجود نیاید.
موضوعات وکالت در دعاوی کیفری شامل موارد ذیل است و توصیه می شود قبل از اقدام شخصی در مراجع قضایی از اطلاع رسانی های وکیل مجرب در دعاوی کیفری (وکیل) آگاه باشید.
- مواد مخدر
- انتقال مال غیر
- توهین و فحاشی
- قصاص
- وکیل قتل
- سرقت
- وکیل کلاهبرداری
- تهدید
- خیانت در امانت
- روابط نامشروع
وظایف اصلی وکیل کیفری چیست؟
یکی از وظایف اصلی وکلای کیفری تهیهی دعوی است. اگر وکیلی متعهد شده باشد تا به عنوان وكیل شاکی وکالت نماید، آن وقت میبایست مطالبات موكل خود را با شکوائیه كه تنظیم كرده است بیان كند. درعین حال، تهیهی دفاعیه نیز وظیفه دیگری است که توسط وکیل پایه یک دادگستری انجام میشود. وکلایی که در این زمینه خدمت میکنند، میتوانند نمایندگی و وکالت اشخاصی را که به دلیل ارتکاب جرمی مورد تحقیق قرار میگیرند و متهم هستند، عهدهدار شوند. به عنوان مثال، وکلای کیفری پرونده جنایی فردی را که به قتل عمدی متهم شده است، بررسی میکنند و در نظر میگیرند که آیا جرم مورد نظر به روشی مطابق قانون انجام پذیرفتهاست یا خیر، در نتیجه مشاهدات آنها میتواند منجر به تقاضای تخفیف در مجازات بشود.
وکلای کیفری همچنین میتوانند هنگام بازجویی و دادرسی نیز نقش فعالی داشته باشند. حتی در جدیترین جنایات، عناصری را که موجب کاهش مجازات مجرم شود را همراه با شواهد و مدارک آنها به دادگاه ارائه میدهند. موارد مورد بحث صرفا محدود به اتهامات قتل نیست. علاوه بر قتلهای عمد و غیر عمد، وکلای کیفری میتوانند در مواردی مانند سرقت، زورگیری و غارت در دادگاههای کیفری جهت دفاع یا تعقیب کیفری شرکت کنند.
به شرح ماده ۶۴ قانون آئین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲، شروع به تعقیب متهم آغاز می گردد :
الف) شکایت شاکی یا مدعی خصوصی
ب) اعلام و اخبار ضابطان دادگستری، مقامات رسمی یا اشخاص موثق و مطمئن
پ) وقوع جرم مشهود، در برابر دادستان یا بازپرس
ت) اظهار و اقرار متهم
ث) اطلاع دادستان از وقوع جرم به طرق قانونی دیگر
مطابق با ماده ۳۳۵ قانون مذکور دادگاههای کیفری در موارد زیر شروع به رسیدگی میکنند :
الف ) کیفرخواست دادستان
ب ) قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه
پ ) ادعای شفاهی دادستان در دادگاه
ویژگیهای وکیل حرفهای کیفری
از ویژگیهای یک وکیل کیفری میبایست به برخورداری وی از تحصیلات آکادمیک کافی در زمینهی وکالت امور جزایی و کیفری، داشتن علم و تجربهی کاری کافی و حاذق و ماهر بودن ایشان در رسیدگی و بررسی پروندهها و آشنایی با دادسرا و دادگاهها و محاکم کیفری وهمچنین آشنایی کامل با قوانین دعاوی کیفری همچون قانون مجازات اسلامی، آیین دادرسی کیفری، قانون مبارزه با مواد مخدر، قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و باقی قوانین مربوط به این زمینهها اشاره نمود. همچنین به علاوهی مسایل ذکر شده در بالا، به واسطهی مواجهه و روبرویی وکیل کیفری با امور جزایی و قوانین سخت مجازات کیفری که موجب درگیری عواطف حسی افراد میشوند و با توجه به سختی و خشونت موارد مختلف در پروندههای کیفری یک وکیل کیفری میبایست دارای ظرفیت کافی و بالای روحی و روانی برای مواجهه با چنین مواردی باشد.
مزایای استفاده از یک وکیل خوب در پروندههای کیفری
وکلای در اکثر پروندههای حقوقی میتوانند حتی در صورت عدم حضور موکل خود نیز وکالت او را بر عهده گرفته و در دعویهای کیفری به وکالت و نمایندگی او شرکت نمایند. پروندههای کیفری از این قانون مستثنی بوده و نیازمند حضور شخص متهم هستند و وکیل کیفری زمانی میتواند وارد میدان گردد که تحقیقات اولیه و مراحل دادرسی به اتمام رسیده باشد. چرا که تنها کسی که متهم به جرمهای کیفریاست شخصا میتواند پاسخگو بوده باشد و کسی نمیتواند به وکالت او این کار را انجام دهد.
وکیل پایه یک دادگستری می تواند شکایت را بررسی کرده و جرمی را که موکلش بنا بر اقدام قانونی در کلانتری و دادستانی به آن متهم شدهاست و همچنین مجازات وی را مورد تجدید نظر قرار دهد.
استفاده از حضور وكیل کیفری یا وکیل جنایی در امور و دعاوی كیفری نه تنها دلیلی است برای دفاع بهتر در محاکم، بلكه میتواند به نحوهی طرح شکایت، نوع شكایت و زمان طرح شكایت و ضمانتهای مربوطه نیز بستگی داشته باشد. به عنوان مثال ، چگونگی تنظیم لایحه ، اظهارنامه ، نحوهی تنظیم شکوائیه حائز اهمیت است.
نکته مهمی که در این ویژگی بسیار خاص است این است که اگر پروندهی کیفری داشته باشید، فقط یک بار امکان مطرح کردن آن وجود دارد و طرح مجدد آن ممکن نیست، نتیجه گیری اشتباه، حقوق موکلین را ضایع کرده و علاوه بر آن ،هزینههای دادگاه خسارات جدیدی به بار میآورد و حتی زمان از دست رفته را نیز از بین میبرد. داشتن وکیل کیفری حاذق باعث خواهد شد در اسرع وقت با بهترین شکل شکوائیه تنظیمکرده و به امور خود رسیدگی نمایید.