20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

آیا فرزند خوانده ارث می برد؟

آیا فرزندخوانده ارث می برد؟

راهنمای مطالعه این مطلب

درباره اینکه آیا فرزند خوانده ارث می برد؟ ابتدا باید بدانیم که چه کسانی وارث ارث متوفی هستند.در این میان دو رابطه سبب ارث بردن از متوفی میشود: رابطه نسبی، رابطه سببی

رابطه نسبی وراث را به این صورت طبقه بندی می‌کند: پدر و مادر و فرزندان و فرزندانِ فرزندان

برادر و خواهر و فرزندان آنها

اجداد، عمه، عمو، خاله، دایی و فرزندان آنها

از روابطی که حکم میکند که فردی از فرد متوفی ارث ببرد رابطه سببی است. برای مثال اگر یکی از زوجین فوت کند زوج دیگر از او ارث می برد.

حال در خصوص پاسخ به سوال آیا فرزند‌ خوانده ارث می برد؟ اینگونه بیان می‌شود که طبق دو رابطه نسبی و سببی اگر فرد مذکور یکی از دو رابطه گفته شده را با فرد متوفی داشته باشد ارث می برد، وگرنه ارث بری منتفی است. با توجه به قوانین کشور اگر پدر و مادری سرپرستی فرزند را برعهده گرفته باشند، پس از فوت یکی از آنها یا هر دوی آنها به دلیل اینکه رابطه خونی میان فرزند خوانده و پدر و مادر وجود ندارد فرزند از آنها ارث نمی‌برد.تمامی مراحل را می توانید با کمک وکیل ملکی به راحتی پیش ببرید.

نحوه اثبات فرزند خواندگی

 شناسنامه: از آنجایی که نام فرزندخوانده در شناسنامه والدین قید نمی‌شود با ارائه سند ولادت یا شناسنامه به دادگاه و مراجع قضایی می‌توان فرزندخوانده بودن را به اثبات رساند.

شهادت شاهد: یکی دیگر از راه‌های اثبات نفی نسبی بودن فرزند شهادت شاهدین است. البته برای پذیرفته شدن شهادت باید با دلایل اثباتی علمی همراه باشد.

آزمایش ژنتیک: گرفتن آزمایش دی ان ای از پدر و فرزند و تطبیق این دو آزمایش با یکدیگر مشخص میکند که فرزند نسبی است و یا فرزندخوانده.

نحوه اثبات فرزند خواندگی

 شرایط فرزند خواندگی

طبق قانون اسلام و قوانین جمهوری اسلامی ایران اگر زن و شوهر به دلایلی نتواند صاحب فرزند شوند و خواستار برعهده گرفتن سرپرستی طفل میباشند میتوانند طبق شرایط خاصی طفلی را به سرپرستی قبول کنند.

شرایط به شرح زیر است:

زن و شوهر داوطلب سرپرستی باید ایرانی و یا مقیم ایران باشند، سن یکی یا هر دوی آنها حداقل ۳۰ سال باشد، زوجین سابقه محکومیت به جرائم عمدی و مهجور را نداشته باشند، مشکل اخلاقی نداشته باشند، پنج سال و یا بیشتر از تاریخ ازدواجشان گذشته باشد و صاحب فرزند نشده باشند، تمکن مالی داشته باشند، بیماری صعب العلاج نداشته باشند، مبتلا به اعتیاد به مواد الکلی و مواد مخدر نباشند.

تقسیم ارث فرزند خوانده

 همانطور که پیش از این بیان شد به دلیل اینکه فرزند خوانده نه به صورت سببی و نه به صورت نسبی با سرپرستان نسبت پیدا نمی‌کند. در نتیجه در پاسخ این سوال که آیا فرزندخوانده ارث می برد؟ میگوییم که خیر فرزندخوانده جزء وراث قرار نمی‌گیرد و ارثی به او تعلق نخواهد گرفت.

اما فرزند خوانده از پدر اصلی خود به موجب ماده ۸۶۱ و ۸۶۲ قانون مدنی ارث می‌برد. تنها در صورتی که والدین فرزندخوانده بخواهند به صورت اختیاری بخشی از اموال خود را به فرزند خوانده بدهند می‌توانند در وصیت نامه قید کنند که با رضایت شخصی قسمتی از اموال خود را به فرزند خوانده میسپارند. وکیل حقوقی نیز می تواند روند کاری شما را پیش ببرد .

ارث فرزند خوانده از مادر

 طبق احکام قرآن و قوانین ایران نه سرپرست از فرزند خوانده و نه فرزند خوانده از سرپرست ارث نمیبرد. این موضوع برای مادر نیز صدق می‌کند. لذا تفاوت نمی‌کند که ارث از طرف مادر باشد یا پدر. در صورتی که فرد متوفی پیش از فوت به دلایلی همچون نگرانی برای آینده‌ مالی فرزندخوانده در وصیت خود قید کرده باشد که بخشی از اموال خود را به فرزندخوانده بدهد. در این صورت آیا فرزندخوانده ارث می برد؟ بله طبق وصیت متوفی آن مقدار به فرزند خوانده تعلق دارد و هیچکس حق تصرف در آن بخش از اموال را ندارد مگر در صورت رضایت و اختیار فرد مذکور.

ارث فرزند خوانده از مادر

 ماده ۱۵ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست

متن ماده: درخواست‌کننده منحصر یا درخواست‌کنندگان سرپرستی باید متعهد گردند که تمامی هزینه‌های مربوط به نگهداری و تربیت و تحصیل افراد تحت سرپرستی را تامین نمایند. این حکم حتی پس از فوت سرپرست منحصر یا سرپرستان نیز تا تعیین سرپرست جدید، برای کودک یا نوجوان جاری می‌باشد. بدین منظور سرپرست منحصر یا سرپرستان، موظفند با نظر سازمان خود را نزد یکی از شرکتهای بیمه به‌نفع کودک یا نوجوان تحت سرپرستی بیمه عمر کنند.

تبصره: در صورتی‌که دادگاه تشخیص دهد اعطای سرپرستی بدون اجرای مفاد این ماده به مصلحت کودک یا نوجوان می‌باشد به صدور حکم سرپرستی اقدام می‌کند.

 همانطور که در ماده ۱۵ قانون حمایت از کودکان بی سرپرست بیان شده است سرپرست موظف است که بعد از فوت نیز هزینه‌های سرپرستی فرزندخوانده را تامین کند. طبق این ماده ولی و سرپرست فرزند خوانده باید در وصیت قید کند که بخشی از اموال خود را برای امور مالی فرزند خوانده پس از فوت خود به وی می‌بخشد.

  نحوه انتقال اموال در تقسیم ارث فرزند خوانده

همانطور که پیش از این گفتیم از آنجایی که فرزند خوانده جزء وراث قرار نمی‌گیرد باید پیش از فوت به روش‌های دیگری بخش از اموال را به نام فرزند خوانده کرد.

روش اول: وصیت تملیکی برای فرزند خوانده.

وصیت تملیکی یعنی فرد قبل از فوت خود اموال خود و یا منفعتی از آن را به دیگری واگذار کند در این روش فرد می‌تواند تکلیف بخشی از مال خود را طی یک وصیت مشخص کند.

روش دوم: سند زدن اموال سرپرست بیش از فوت به نام فرزند خوانده.

روش سوم: روش دیگر واگذار کردن مالکیت اموال به صورت صلح عمری به فرزند خوانده است.

این روش به این صورت است که فرد تا زمانی که در قید حیات است مالک اموال است و پس از فوت اموال به کسی که مالکیت به نام او شده است واگذار می‌شود.

در این صورت میتوانیم در جواب آیا فرزندخوانده ارث می برد؟ بگوییم با توجه به ماده ۱۵ قانون حمایت از کودکان بی سرپرست سرپرست مکلف است بخشی از اموال خود را به روش‌های مذکور به فرزند خوانده برای رفع نیاز مالی پس از فوت سرپرست، بسپارد.

سخن پایانی

به طور کلی فرزندخوانده طبق قانون اسلام و سخن قرآن تنها جنبه حمایتی دارد و سرپرستان، پدر و مادر عاطفی کودک خوانده می‌باشند و هیچگونه ارتباط نسبی میان فرزند خوانده و سرپرستان وی وجود ندارد. در نتیجه فرزند‌خوانده از اموال پدر و مادر عاطفی خود سهم الارثی ندارد. اما از آنجایی که سرپرست مکلف است حتی بعد از فوت هزینه‌های سرپرستی فرزندخوانده را تامین کند میتواند با استفاده از روش‌های دیگر اموال خود را به فرزندخوانده بسپارد تا این حق از عهده‌ی وی برداشته شود‌.

سوالات متداول درباره آیا فرزندخوانده ارث می برد

در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:
بله، طبق قوانین ایران، فرزندان خوانده از حقوق ارثی مشابه کودکان بیولوژیک برخوردارند.
خیر، تفاوتی در حق ارث فرزندخوانده و بیولوژیک در ایران وجود ندارد. هر دوی آنها از دارایی والدین خود سهم یکسانی از ارث دارند.
بله طبق قوانین ایران فرزندخواندگی باید از مجاری قانونی مثل دادگاه یا موسسه فرزندخواندگی انجام شود و گواهی رسمی فرزندخواندگی صادر شود. سپس گواهی فرزندخواندگی به عنوان مدرکی از وضعیت قانونی و حقوق ارث فرزندخوانده استفاده می شود.

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 0 نظر

1 0
آیا فرزند خوانده ارث می برد؟
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره