20:00 - 16:00

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه

20:00 - 16:00

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مجازات جعل اسکناس چیست؟

مجازات جعل اسکناس چیست

راهنمای مطالعه این مطلب

سالیانی است که افراد در تمام جهان برای مبادلات تجاری و خرید و فروش خود از اسکناس استفاده می‌ کنند. اسکناس‌ها وجه رایجی هستند که در هر کشور به اشکال و واحدهای متفاوتی وجود دارند. از آنجایی که اسکناس همیشه در دست مردم و در گردش است و به نوعی زندگی آنها به اسکناس وابسته است، احتمال جعل آن نیز وجود دارد. به همین جهت در قوانین دنیا به مجازات جعل اسکناس می پردازند. اما جعل اسکناس طبق قانون ایران چیست و چه مجازاتی دارد؟ این مهم ترین پرسشی است که در این مقاله آن را بررسی می کنیم.

جعل یکی از جرایمی است که همه با آن آشنایی داریم. این جرم به عنوان یکی از راه‌های کلاهبرداری است. جرم جعل در بسیاری از اسناد تجاری، رسمی و هویتی رخ می‌ دهد. اما یکی از راه‌های جعل وارد کردن اسکناس‌ های تقلبی اعم از اسکناس‌های داخلی و خارجی است. پشت ويترين بسياري از مغازه‌ها، مي‌ توانيد اسکناس‌ هايي را ببينيد که گوشه‌هاي آن سوراخ می باشد و در معرض ديد مشتريان قرار دارند. اين اسکناس‌ها جعلي هستند. الصاق آن در مقابل چشم مشتريان، هشداري است به اينکه مغازه‌ دار نسبت به اصالت اسکناس‌هايي که به او می دهید و مجازات جعل اسکناس هوشيار است.

موسسه حقوقی بین المللی عدالت آریایی با بهره گیری از بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران تا انتهای مسیر حقوقی همراه شماست. با ما در این مقاله همراه باشید.

جعل اسکناس

پیش از آنکه با مجازات جعل اسکناس آشنا شویم بهتر است عنوان این جرم را مورد بررسی قرار دهیم. بهترین وکیل در تهران متخصص در امور کیفری اذعان می دارد که در معنای لغوی جعل به معنای تقلب و فریب است. در قانون از آن به صورت: « یعنی شخصی نوشته یا دیگرچیزهای مذکور در قانون را به قصد جا زده شدن به عنوان اصل بسازد یا تغییر دهد» تعبیر می شود. پس طبیعی است که جعل اسناد از هر نوع آن مشکل‌ زا باشد. چرا که با معیشت مردم در ارتباط است.

قانون تشديد مجازات جعل اسکناس ، جاعلان آن و وارد کنندگان، توزيع‌کنندگان و مصرف‌کنندگان اسکناس مجعول مصوب سال 1368، اولين قانوني است که در اين رابطه به تصويب رسيده است. در قانون جعل اسکناس رايج داخلي جرم شناخته می شود. همچنین توزيع يا مصرف آن هم جرم می باشد و قابل مجازات است. مجرم چنانچه عضو باند باشد يا قصد مبارزه با نظام جمهوري اسلامي ايران را داشته باشد به اعدام محکوم مي‌ شود. همچنين عامل عامد و عالم ورود اسکناس مجعول به کشور به عنوان مفسد به اعدام محکوم مي‌ شود.در ادامه بیشتر به مجازات جعل اسکناس می پردازیم. با ما همراه باشید.

انواع جعل اسکناس

بهترین وکیل کیفری در تهران اذعان می دارد که مجازات جعل اسکناس با توجه به انواع آن متفاوت است. به همین دلیل در این بخش پیش از بررسی مجازات ها به بررسی انواع این جرم می پردازیم. وقتی بحث از انواع یک جرم در قانون مجازات اسلامی می شود، اغلب به ساده و مشدد تقسیم می‌ شود. این جرم نیز از این فرض مستثنی نیست. جرم جعل اسکناس به دو نوع زیر تقسیم می گردد:

  • ساده: تعریف ماده ۵۲۵ قانون مجازات بخش تعزیرات یعنی اسکناس رایج داخلی یا خارجی یا اسناد بانکی نظیر برات‌های قبول شده از طرف بانک‌ها یا چک‌های صادره از طرف بانک‌هاو سایر اسناد تعهد آور بانکی.
  • مشدد: طبق قانون تشدید مجازات جاعلین اسکناس و واردکنندگان و مصرف‌کنندگان اسکناس مجعول، زمانی است که جعل اسکناس رایج داخلی(نه خارجی)  به تنهایی یا با واسطه به قصد مبارزه با نظام یا همراه با عضویت در باند باشد.

مجازات جعل اسکناس

مجازات جعل اسکناس چیست؟

  • وفق ماده ۵۲۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ بخش تعزیرات، هر کس اسکناس رایج داخلی یا خارجی یا اسناد بانکی نظیر برات‌ های تاییدی از طرف بانک‌ ها یا چک‌ های صادره از طرف بانک‌ ها و سایز اسناد تعهدآور بانکی را جعل کند. یا با علم به اینکه جعلی است آن را استفاده کند. یا به کشور وارد کند. علاوه بر جبران خسارات، به حبس از یک تا ده سال محکوم می شود.
  • بنا به نظری برخی از حقوق‌دانان جعل چک تضمین‌شده در حکم جعل اسکناس است. در ماده ۵۲۶ همان قانون اشاره شده است که اگر اعمال فوق‌الذکر به قصد اخلال در وضع پولی یا بانکی یا اقتصادی یا برهم زدن نظام و امنیت سیاسی و اجتماعی انجام شود، اگر فرد مفسد یا محارب شناخته نشود به حبس از پنج تا بیست سال محکوم میشود.
  • همانطور که گفتیم مجازات جعل این سند تجاری به شکل ساده وفق ماده ۵۲۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ بخش تعزیرات، جبران خسارت به همراه حبس از یک تا ده سال حبس می باشد. مجازات شکل مشدد این جرم، طبق مصوبه تشدید مجازات جاعلین اسکناس و واردکنندگان و توزیع و مصرف‌کنندگان اسکناس مجعول مصوب ۱۳۶۸، اعدام می‌ باشد.

مجازات جعل اسکناس - انواع جعل اسکناس از منظر قانون

شناسایی اسکناس جعلی

برای آنکه مجازات جعل اسکناس جاری شود، لازم است تا این جرم تحقق یابد. حال این سوال را پیش رو داریم که شناسایی اسکناس جعلی چگونه ممکن است؟ در این مورد فاکتورهایی وجود دارد. این فاکتور ها به شرح زیر است:

  • پرتره: پرتره موجود در اسکناس‌های جعلی معمولاً صاف و با رنگ‌های کدر است. جزئیات در اسکناس تقلبی بیش از حد تار یا مخلوط است در حالیکه کیفیت پرتره در اسکناس واقعی، معتبر و باکیفیت است.
  • مهر و موم خزانه‌داری و بانک مرکزی: در اسکناس‌های واقعی لوگوی مربوط به خزانه‌داری و بانک‌ مرکزی واضح و روشن است. اما در نمونه‌های تقلبی، این لوگو تار یا غیرعادیست.
  • کادر: خط کادر اسکناس واقعی واضح و مرزدار است. اما در اسکناس تقلبی ممکن است تار باشد.
  • شماره سریال: فاصله اعداد شماره سریال‌های معتبر،مساوی است. با همان رنگ جوهری که مهر خزانه‌داری چاپ شده است نوشته می شوند. اما در اسکناس تقلبی اعداد از لحاظ فاصله، توازن و رنگ می‌ توانند متفاوت باشند.
  • کاغذ: کاغذ اسکناس واقعی دارای الیاف قرمز و آبی ریز است. اما این رنگ قرمز و آبی در اسکناس‌های تقلبی به چاپ می رشد. یعنی در درون خود الیاف نیست. این امر قابل تشخیص است.
  • ویژگی کاغذ: اسکناس واقعی بعلت فرایند تولید کاغذ در زیر نور ماورا بنفش در مقایسه با سایر کاغذها مات است.
  • نخ امنیتی اسکناس: این نخ باید در الیاف کاغذ تعبیه شده باشد. در نمونه‌های غیر اصیل به صورت یک خط خاکستری نازک چاپی یا یم لایه نازک از لاک در ناحیه نخ شناسایی شده است.

بعد از شناسایی جعل اسکناس از راه های بالا، مجازات جعل اسکناس با توجه به آنجه پیشتر گفتیم جاری می گردد.

پرسش‌های متداول در جعل اسکناس

در این بخش به منظور سخن پایانی دو سوال متداول را در بحث مجازات جعل اسکناس و تحقق این جرم بررسی می نماییم.

آیا خراشیدگی می ­تواند از مواردی محسوب گردد که اسکناسی جعلی محسوب بشود؟

اسکناس واقعی و اصیل از جنس و طرح خاص به خود برخوردار است. زمانی می‌گوییم اسکناسی تقلبی است که در طرح پرتره، جنس کاغذ ، کادر اطراف، شماره سریال و مهر و موم لوگو ناتوازنی و بی کیفتی و تار بودن مشاهده گردد. خراشیدگی اگر به این معنا باشد که خطی بر روی پرتره افتاده باشد ، فاصله شماره سریال مساوی نباشد و اتفاقاتی از این قبیل، می تواند نشانه تقلبی باشد. اما اگر اسکناسی اصیل بوده و بعدها به مرور زمان خط و خش و نقصی به آن وارد گردد ؛ ایرادی به اصیل بودن آن وارد نیست.

چه روش هایی جهت شناسایی اسکناس ­های جعلی وجود دارد؟

غیر از دستگاه تشخیص دهنده فاکتورهایی مثل پرتر، نخ امنیتی اسکناس، کاغذ و ویژگی های آن، کادر، مهر و موم خزانه داری و بانک مرکزی، شماره سریال وجود دارند که با چک کردن آنها میتوان تفاوت بین یک اسکناس واقعی و تقلبی را تشخیص داد.

در اینجا می توانید پاسخ سوالات خود و کاربران دیگر را مشاهده کنید:

احساس خود را درباره این مطلب بگویید 0 نظر

1 0
مجازات جعل اسکناس چیست؟
مونا ترابی

مونا ترابی

وکیل پایه یک دادگستری ، مدیر مؤسسه عدالت آریایی

درخواست مشاوره
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره